Start

Som vi sett har intresset för att refera orienteringstävlingar i våra länstidningar varit ljumt ganska många år – vi har haft stora SM-tävlingar och DM-tävlingar i våra trakter, där inte ens resultatet kommit med efter tävlingarna.
Tranås Posten vår lokaltidning däremot kom till vår tävling i Mada och gjorde ett ordentligt reportage som ni kan se här


IFK Sävsjö 22-10-26

Planeringsträff i Sävsjö
IFK Sävsjö bjöd in till höstens sista tävling som hölls i den sanatorieterrängen vid Boda Borg. Ett 90–tal veteraner hade hörsammat inbjudan och kom till start i det lite gråmulna men varma vädret.
Efter tävlingen stod lunchen uppdukad för hungriga veteraner. Det sedvanliga planeringsmötet hölls i samma lokaler och här hälsades välkommen av Kjell Lindholm SOL Tranås som tillsammans med Anders Larsson i Grännabygdens OK tillhör ledningsgruppen som egentligen ska bestå av 3 personer. Vi passade på att gratulera Olle Walfridsson som dagen efter fyllde 93 år och som idag gått runt på den korta lätta banan. Mötet reviderade bestämmelserna vilket är brukligt inför varje ny säsong vilket medförde lite diskussioner naturligtvis som det ska vara. Kjell tackade slutligen IFK Sävsjö för ett bra genomfört arrangemang och avslutade härmed säsongen 2022. Vi ses den 12 april i Aneby som vanligt!

Se fler foto på fotofliken!

Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande

 

SOL Tranås 22-10-19

Det blev lite försmak av vinter när  SOL Tranås arrangerade näst sista deltävlingen för Höglandets Veteraner, det var många som vittnade om att man fått skrapa bilrutor innan avfärden till Tranås. Det kom ett 60-tal löpare tilll start och många klubbar från närliggande distrikt var representerade – en del av dem med kopplingar till Tranås på ett eller annat sätt. Västerviks OK, NAIS, Motala AIF och Björkfors GOIF var några av klubbarna. Påpassligt nog kom Tranås Postens utsände på besök, så ett reportage från tävlingen kommer nästa onsdag i Tranås Posten samma dag som det är dags för oss att avsluta säsongen i Sävsjö med avslutande samkväm och därefter gemensam lunch. Det är c:a 80 personer anmälda, sista anmälningsdag 19/10 om någon missat anmälan så kontakta Inger Englund IFK Sävsjö. Adress längre ner på sidan!


Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


Lite nya foton från Stellan Ahnström ligger ute på fliken FOTO – som detta man kan syssla med annat också i skogen!    
Tack Stellan!


OK Njudung 221012

(Resultatlista och statistik uppdaterad 221013)

Dagens etapp avgjordes i ett underbart höstväder bland otalet stigar i Östanåterrängen, Allan hade lyckats hitta områden som åtminstone inte jag varit tidigare. Jo förresten jag kände igen något ställe där golfbollen av någon anledning brukar hamna! Men jag tror de flesta navigerade rätt av de 61 deltagarna som kom till start. Tack till OK Njudung och deras funktionäre för en bra tävling.
Nästa vecka är alla välkomna till Tranås med samling söder om sjön Illern vägvisning från vägen Tranås – Österbymo. Lite kuperat men i stort sett ganska stenfritt bland kullarna på Illerkartan.

Så var det dags för anmälan till rådslaget i Sävsjö:

Anmälan på lista till Inger Englund klubbvis:
Inger Englund 070-2937669
peterenglund52@gmail.com

Kan lämnas SENAST vid tävlingen i Tranås 19 oktober.
Var och en betalar själv sin måltid själv, inga subventioner.

Wienerschnitzel och äppelkaka till dessert
Pris: 140:-

Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


Grännabygdens OK 221005

Dagens tävling avgjordes vid Grännabygdens OK:s klubbstuga på Grännaberget inbjudna till tävlingen var också södra Vätterbygdens OL-veteraner. Totala antalet startande blev 123 från de båda klubbarna. Banorna var lagda i den starkt kuperade terrängen på Grännaberget så det var många med trötta ben som anlände till målet.
De båda klubbarna tävlade var för sig med egna resultatlistor, men det är ändå roligt att jämföra tiderna sinsemellan.

Långa, och korta banorna  banan vanns av kända IKHP-profilerna, Kurt Svensson och Stig Karlsmo medan mellanbanan fick Leif Asplund Jönköpings OK som segrare. Damernas mellanbana vanns av Susanne Dittmer IKHP endalassen med Höglandsseger var Motion där Mats Birgersson tog hem första platsen.

Banor
Resultatlista
Sträcktider
Tävlingsrapport
Statistik tävlande
Resultat S.Vätterbygden/Höglandet


Dags för anmälan till avslutningen med rådslag
i Sävsjö 26 oktober.

Anmälan på lista till Inger Englund klubbvis:
Inger Englund 070-2937669
peterenglund52@gmail.com

Kan lämnas fr.o.m. idag men SENAST vid tävlingen i Tranås 19 oktober.
Var och en betalar själv sin måltid själv, inga subventioner.

Wienerschnitzel och äppelkaka till dessert
Pris: 140:-


Nässjö OK 220928

Reviderad text:
I det gråmulna vädret på onsdagen hade 57 glada orienterare sökt sig till
gården Fagertofta norr om Nässjö där Nässjö OK svarade för arrangemanget. I den flacka terrängen så blev det lite knepigt för en del av oss att läsa sig fram till kontrollerna.
Ett stort tack till Leif och co i Nässjö OK för arangemanget och vi drar vidare till Grännabygdens OK nästa onsdag, med dusch inomhus vid klubbstugan.

(Betr. revidering: Det råkade bli en förväxling med texterna som egentligen tillhörde lokaltidningen Tranåsposten därav avsaknaden av vissa klasser som inte hade deltagare från Tranås) //larserik

Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


Boxholms OK 220921

Roffe den lille smörgåstjuven

Boxholm bjöd in till utslagsgivande banor med många kontroller så  här gällde det att hålla reda på alla riktningsförändringarna. En löp/-gångvänlig terräng kring motionsgården med den största höjdskillnaden från samlingsplats till startpunkt. Men det kom ändå en del ganska trötta löpare i mål nöjda med banor och terräng. 47 löpare kom till start, den största klassen Mellanbanan för herrar hade 15 startande och här vann Lars-Erik Spaak Eksjö 43 sekunder före Stefan Larsson. Damernas mellanbana vanns av Birgitta Brengdahl och korta banan av Margareta Larsson.
Vi säger tack till Boxholms funktionärer för en väl arrangerad tävling och får nu förbereda sig för morgondagens tävling för Östgötaveteranerna med samma banor.

Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


 

Bodafors hade valt det nya aktivitetsspåret som iordningsställts under 2021 – 2022 som start och målplats för veteranorienteringen vecka 37. Arbetet har kunnat genomföras med hjälp av Allmänna arvsfondens bidrag och mycket eget arbete av klubbens medlemmar. Invigningen skedde i maj 2022.

Dagens banor bjöd på mycket orientering trots att det är ett omtyckt närområde och borde vara stigrikt men så var inte fallet – banläggaren hade lyckats att ge oss deltagare mycket tid i nästan orörd natur, vilket avspeglade sig i tiderna framför allt på korta banan, övriga klasser hade lite mer normala sluttider även om Lars Lundqvist Nässjö OK knatade runt den kortlätta banan på 11.47….
Vi säger ett stort tack till Bodaforsgänget och nästa vecka vänder vi norrut till Boxholm.
Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


OK Bäverns tävling vid Boo gård.

Nästan halvvägs in i höstsäsongen så hade turen kommit till OK Bävern som arrangör. Samlingsplatsen framför den vackra 1600-talsgården Bo
Banläggaren Ivan Karlsson hade strängat banor i de välskötta skogarna som tillhör gården, terrängen var lättlöpt med gles granskog och mycket lite undervegitation. Att sedan solen strålade från en molnfri himmel gjorde att deltagarna stortrivdes.
På långa bana segrade Connny Bruhn, Lars-Erik Spaak på mellan och Jan Wingstedt på korta. Bland damerna vann Lotta Fischerström på mellan- och Margareta Larsson på korta. Alf Parmbäck segrade på kortlätta med nässjölöparna Lars-Göran Ek och Lars Lundqvist på 2:a resp. 3:e plats.
Kjell Lindholm informerade om SISU:s inställning till vår verksamhet – allt aktivitetsstöd är indraget och informationen därifrån är undermålig. Inga aktivitetslistor har skickats ut till oss så vi räknar kallt med att stödet uteblir, enligt vad vi fått oss till del, så har detta drabbat även Vätterbygdens veteraner. Men vi får inte hänga upp oss på detta utan kämpa vidare med sporten som vi alla gillar.

Banor
Resultatlista
Tävlingsrapport
Statistik tävlande


KLUBBMATCHEN AVGJORD…. men vem vann? Jo Vätterbygden med 831,5 – 825,5
Vi säger GRATTIS!

I ett perfekt löparväder med bra terräng och fina banor så avgjordes höstens klubbmatch i Smedstorp. Banläggarna Göran Öhlund och Sven-Åke Karlsson hade strängat utslagsgivande banor i den något flacka terrängen, det myckna blåbärsriset och lite stenigt underlag gjorde att löpningen blev lidande. Men tiderna blev överlag ganska jämna, Långa banan vanns av Arne Back med Magnus Svensson på andraplats båda från Höglandet. Mellanbanan fick en delad första plats genom Lars-Erik Spaak Höglandet och Leif Asplund Vätterbygden. Korta banans segrare blev Roland Sandahl med Nils-Birger Johansson på en andra plats båda från Höglandet.  På den korta lätta banan segrade Gull-Britt Karlsson med Curt Pettersson på andra plats båda från Höglandet.
Hur det gick i klubbmatchen får vi veta lite senare när Sonny räknat klart resultatet – kanske på sin plats att ändra ”den något komplicerade” resultatuträkningen så resultatet kan offentliggöras efter att tävlingen avslutats på plats.

Dagens resultat
Eventor
Klubbresultat


Nu är det dags för klubbmatchen och här kommer startlistan för torsdagens tävling i Smedstorp, Mårtensdrätt. Antalet tävlande i dagsläget 138, korta banan 51, mellan 45, långa 25 och korta lätta 17.

Startlista klubbmatchen
Inbjudan klubbmatchen


Tävlingen genomfördes i Ö. Höreda ca 5 km N. om Forserum.

Vi var på samma plats år 2016 och 2017 så platsen var för många välbekant. Terrrängen är lättforcerad och vädret inbjöd till samling för många av de tävlande efter tävlingen – en kulturkvart i sig när banor och kartor diskuterades.
Ett stort tack till Forserums SOK och deras funktionärer och framförallt stort tack till Rohnny som efter 5-6 timmars letande lyckades lösa problemet med den krånglande ”pinnen”.

Du har väl inte glömt att anmäla Dig till klubbmatchen – viktigt senast tisdag 30 augusti – antingen till Eventor eller till din klubbledare som vidarebefordrar anmälningarna till IKHP.

Det saknas några av höstens arrangörer på Eventor…. kolla att dessa kommer in!

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista
Sträcktider
Inbjudan-till-Klubbmatchen.pdf


 

 

 

 

 

 

 

 

Skidstugan Eksjö startplats vid onsdagens etapp för OL-Veteranerna

Dagens etapp hade glädjande nog lockat 64 startande till en härlig förmiddag i skogen vid skidstugan. Lennart Henriksson hade strängat banorna i en ganska lättlöpt del av skidstugeterrängen.
Vi tackar Eksjögänget för idag och ställer kosan mot Forserum nästa onsdag och som vanligt, en liten uppmaning till klubbledarna att det börjar bli dags för anmälning till klubbmatchen som går vid Mårtensdrätt 1 september. Antingen via Eventor eller till din klubbledare senast fredag 26 augusti.
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista
Inbjudan-till-Klubbmatchen.pdf

En liten uppmaning till klubbledarna att det börjar bli dags för anmälning till klubbmatchen som går vid Mårtensdrätt 1 september. Antingen via Eventor eller till din klubbledare senast fredag 26 augusti.


 

 

Höstens premiär som vanligt i SOK Anebys regi – vi hälsades välkomna till tävlingen med dessa rader:

Välkomna till ”höstpremiärens” viktigaste
verksamhet. Där vi träffas, trivs och försöket hitta
bra förklaringar till varför man inte hade den bästa
tiden på banan man sprang. Förklaringen är rätt
enkel, det var de som sprang fortare och mer rätt i
terrängen. Men var lugn du får en ny chans redan
nästa onsdag.

Vi tackar SOK Aneby och deras funktionärer för bra genomförd tävling i en härlig terräng och hade naturligtvis önskat lite fler deltagare än dett 55 som kom. Antalet hade sin naturliga förklaring då bl.a. Covid slagit till igen och alla semestrar kanske inte avslutats heller.

En liten uppmaning till klubbledarna att det börjar bli dags för anmälning till klubbmatchen som går vid Mårtensdrätt 1 september. Antingen via Eventor eller till din klubbledare senast fredag 26 augusti.

Inbjudan-till-Klubbmatchen.pdf

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista

Sträcktider o.d. finns här på Eventor


Höstens tävlingsprogram

10-aug
SOK Aneby Vägen Hullaryd – Aneby,  Lommaryds kyrka  Eget vatten
17-aug
Eksjö SOK Vägvisning från Ing 2 rondellen, Skidstugan ESOK, Dusch
24-aug
Forserums SOK Vägvisning från väg 931, Ö Höreda, 5 km N om Forserum Eget vatten
01-sep
IKHP* Rv 132 Husqvarna-Aneby i Sund, Mårtensdrätt, Eget vatten    Klicka för inbjudan
07-sep
OK Bävern Vägv. Rv 31 vid Björkeryd, vägen Näsby-BooBoo gård, Eget vatten
14-sep
Bodafors OK Vägvisning från Jönköpingsvägen, Magasinsgatan 34 Eget vatten
21-sep
Boxholms OK Vägvisning från Rv 32 S Boxholm, Klubbstugan Vivåsen Dusch
28-sep
Nässjö OK  Norr om Nässjö mot Solberga Fagertofta, Eget vatten
05-okt
Grännabygdens OK Vägvisning från Rv 133, GBOK-stugan Dusch
12-okt
OK Njudung Vägvisning från Kalmarvägen Rv 31, OK Njudungs klubbstuga Dusch
19-okt
SOL Tranås Vägvisning väg Rv 131 Tranås-Österbymo, Mada Eget vatten
26-okt
IFK Sävsjö Vägvisning från väg Rv 127 mot Vrigstad, Boda Borg Dusch
 
* Klubbmatch
 
 Klicka på nedanstående länk för utskrift

Tävlingsprogram  hösten 2022-ver-220722


IFK STOCKARYD har en jubileumsträff den 10 juli. Det är 50 år sedan vi stod ansvariga för första etappen den 11 juli 1972.

Detta gäller:
10 juli i Köpstad 500 m innan Vrigstad från Sävsjö.(skärm)
Tid 10.00-12.00
Karta.20000 Banans längd 2.6 km
Terräng varierande.
Vi bjuder på fika!
Är det någon bland veteraner som vill prova på 20.000 dels karta är de välkomna.
Även de som bara vill uppleva målplatsen och prata nostalgi är välkomna.
Ring 070 3500740 och anmäl dig.


Annebergs GIF 22-06-15

Ingemar Ek inledde med en psalm på sin ficktrumpet och hälsade alla välkomna att besöka en miniutställning av konstverk. Det visade sig att vi har en del duktiga konstnärer bland veteranerna – det var Ingemar Ek och Anna-Karin Johansson som förevisade några av sina alster en del med orienteringsmotiv.

Att det var vårens sista deltävling var inte mycket att ta fel på då en del av oss börjat slappna av. Vi var två som glömde ryggsäckarna med tävlingskläder och ombyte hemma i bostaden, någon hade missat att ta med matsäcken och det konstiga i hela historien var att samtliga kom från samma klubb uppe i norra Småland ….. Så nu får det till en skärpning inför premiären i Aneby den 12:e augusti.

Stefan hade lagt bra banor i en ganska lättlöpt terräng norr om Eksjövägen. Det blev slutligen rekorddeltagande för våren, det kom 71 löpare till start. När vädrets makter dessutom visade upp sig från sin bästa sida så blev tillvaron i Pilaboparken också njutbar för alla deltagare.

Vi får säga ett stort tack till alla arrangörer som gjort ett fint jobb med sina tävlingar under vårsäsongen – vi räknar med att ha höstens program klart i början på juli och då läggs det ut på hemsidan och skickas ut till alla klubbar.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 
Sträcktider
Statistik för vårens tävlingar


Boxholms OK 22-06-08

Boxholms OK bjöd in till tävling i ett stigrikt område med måttlig kupering öster om Strålsnäs samhälle. 45 tävlande kom till start därav några orienterare från Östergötland som passade på en dag innan sin egen tävling som avgörs på samma plats under torsdagen.
Nästa onsdag blir det säsongsavslutning vid Pilaboparken i Anneberg .

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 


Klubbmatchen 22-06-01
Södra  Vätterbygdens veteraner vs Höglandets  veteraner

Årets   första klubbmatch avgjordes under onsdagen 130 löpare från Vätterbygden och Höglandet hade anammat inbjudan och tagit sig till gården Glassås i Adelöv. I stort sett var deltagarantalet lika från de båda lägren några fler från Höglandet. Ett strålande väder gynnade både löpare och publik  som verkade stortrivas i solskenet. Långa banan vanns av Curt Svensson Vätterbygden och på Mellanbanan fick herrarna ge sig för Susanne Dittmer också från Vätterbygden. Korta banan fick en Höglandsseger genom Nils-Birger Johansson, kort lätta motionsbanan ingår inte i sammanräkningen. Efter en noggrann poängberäkning så visade det sig att Höglandet avgick som segrare med siffrorna 834 – 805, en revansch för förra årets storförlust. Nästa klubbmatch i Vätterbygdens regi under hösten. Vi får tacka Gränna gänget för en väl genomförd tävling och vi laddar för nästa veckas batalj i Boxholmsskogarna.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista  Klubbmatchen individuellt
Sträcktider Klubbmatchen
Slutresultat


OK Njudung 22-05-25

Samlingsplatsen för veckans tävling väster om Vetlanda i en härlig skogsdunge och ett förhållande gott väder även om regnmolnen hängde över oss. Kluriga kontroller och ett stigrikt område försatte många löpare i bryderier men de flesta löste nog uppgiften bra. Tävlingen blev ett genrep inför nästa veckas klubbmatch i Glassås. Sten Åström kollade med alla klubbar att anmälningar var gjorda om inte så justerades anmälningarna på plats. Så nu gäller det att vi sätter Jönköpingsgummor/ gubbar på plats, vi har revansch att kräva……

Tack till OK Njudung för ett bra arrangemang som också passade på att döpa om kortlätta banan till Motion, vilket låter mer naturligt tyckte många av oss.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220525


Klubbmatchen Grännabygdens OK

Ändrad sista anmälningsdag

                
Senast fredagen den 27 maj via Eventor/Närtävlingar

Länk till inbjudan klubbmatchen 1 juni


OK Bävern 22-05-18


Dagens tävling i Dagsås blev en riktig solig historia med en klarblå himmel och strålande sol och med årets högsta temperatur närmare 20 grader. Karta och banläggning gillades nog av alla deltagare, enbart glada miner som på fotot med Inger, Anna-Karin och Birgitta som sprungit mellanbanan. Lite fler foton finns under fotofliken. Allan Olofsson OK Njudung med sin ”tordönsstämma” bjöd in till nästa veckas tävling i Vetlanda. Vi deltagare tackar OK Bävern med Ivan i spetsen för en väldigt bra arrangerad tävling.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220518


Eksjö SOK 22-05-11

Gården Smedstorp på Askerydsvägen var samlingspunkt för onsdagens tävling. Det blev hela 63 tävlande som fick bekanta sig med den fina terrängen mellan Smedstorp och Råsa. Herrarnas mellanbana drog flest löpare inte mindre än 20 löpare – där Håkan Gustafsson Boxholms OK vann före Roland Sandahl Anneberg och Sören Svärdh OK Njudung.
Nästa vecka bär det av till OK Bäverns tävling, vägvisning vid norra infarten till Ekenässjön.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220511


SOL Tranås 22-05-04

Banläggarna Bengt Larsson och Lars-Åke Brengdahl vid en generalsstabs-karta från 1886 som dock inte användes vid tävlingen idag.
Ett 50-tal löpare kom till start i det vackra vårvädret och tävlingsplatsen var denna gång, det nerlagda cementgjuteriet och grusgropen vid Sållarp. Den inte helt obekanta trollstenen befann sig alldeles invid startpunkten.
Då terrängen är mycket kuperad och delvis ganska stenbunden så blev tävlingstiderna ganska långa även om banläggarna dragit ner på banlängderna. Kartan som användes var norra delen av den nyritade Strånnakartan.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220504
Bosses fotogalleri


NÄSSJÖ OK 22-04-27

63 startande kom till gården Svenstorp i Nässjö kommun när Nässjö OK anordnade sin veterantävling på onsdagen. Ett lite kyligt väder hindrade inte veteranerna från att trivas i den trevliga terrängen och med Lennart Holsts och Bo G Josefssons strängade banor, som fick mycket gillande. På fotot pratas det banor, missar och tider mellan Nybbe och Anna-Karin tills Svärd dyker upp och inser att han slagit Anna-Karin med en sekund. Det finns lite fler bilder under fliken foto.
Glädjande nog var det hela 11 startande på långa banan idag och jag hoppas att den trenden står sig  så vi får ihop ett bra gäng på långa banan till klubbmatchen i Gränna 1  juni – se inbjudan nedan……

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220427


Grännabygdens OK
Länk inbjudan till klubbmatchen 1 juni


Extra PM till Nässjö OK:s tävling 22-04-27

Tävlande som kommer från Nässjöhållet på Rv 40 får INTE göra vänstersväng in mot tävlingsplatsen. Fortsätt fram till rondellen och kör tillbaks in mot Nässjö.
Olyckligtvis så håller man just nu på att gräva ner fiberkabel på vägen in till tävlingsplatsen vid Svenstorp – där finns bl.a. skyltar som säger ”välj annan väg om möjligt” den gäller inte oss som ska ut i skogen…. Välkomna i alla fall…..


I det vackra vårvädret så kunde IFK Stockaryd genomföra sin etapp vid klubbstugan i Stockaryd, antalet startande var dock inte så stort men det var ändå ett fyrtiotal som kom till start. Vi får tacka Sune med sina medhjälpare för ett bra genomfört arrangemang. Och för oss som det gick mindre bra så kan vi inte skylla på väderförhållandet – solen strålade från en klarblå himmel hela dagen.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220420


Intresserad av att orientera i Västervik 13 – 16 juni Läs mer ….


OBS OBS
Gällande IFK Stockaryds tävling den 20 april så meddelar Sune att det är långt till start (1100 meter) så ni bör ta detta i akt när Ni planerar avresetiden från hemorten.
Men observera att deltagare på kort lätt bana blir
erbjudna bilskjuts till starten.


Årets säsong för OL-Veteranerna startade i Tallbacken i Aneby,
där den sista snön inte hade lämnat området efter årets skidsäsong. Men banorna hade Bosse Henriksson strängat i snöfria område men backarna var lika tunga som vanligt enligt trötta i mål komna orienterare. Tävlingsledare Olaussons PM för tävlingen inleddes med ett citat från en känd statsminister ”gubbar o kärringar huka er för nu laddar vi om”. Veteransäsongen startar upp och ett nytt spännande OL-år ligger framför oss. Skickade dessutom med ett råd till eventuella hänglöpare att följa FHM:s regler och hålla ett avstånd på minst 150 m…

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista 220413


DAGS FÖR PREMIÄR

Nu kör vi igång med vårens tävlingar och som vanligt premiär i Aneby, denna gång vid Tallbacken. Hoppas alla skött vinterträningen bra och är pigga och friska för nya tag mot naturens hinder.

Vårens tävlingsprogram


Datum för inlämning av tävlingsuppgifter har passerat och endast från två klubbar har det kommit svar, resterande som känner på sig att inte skickat in uppgifterna gör det snarast, Tack!

Skickas via kontaktformuläret på hemsidan
senast 2022-03-20.


Säsongen närmar sig med stormsteg så det är dags för tävlingsledarna att uppdatera tävlingsprogrammet med uppgifter om samlingsplatser och duschmöjligheter.
Lämnas till Lars-Erik via kontaktformuläret på hemsidan senast 2022-03-01.Länkar till statistik
och rådslagsanteckningar:

Statistik deltagare 2021
Statistik  2000 – 2021
Bestämmelser
Anteckningar från rådslaget
Klubbar och kontaktpersoner


Veteranavslutning 21-10-27 i Tranås

En avkortad säsong på grund av corona, avslutades i Örsbäcken under onsdagen. Det kom ett 90-tal personer till avslutningen men även ett 50-tal onsdagsvandrare passade på att utnyttja den höstfagra terrängen runt Örsbäcken. Sjuttiosex löpare gav sig ut på de våta banorna i duggregnet och alla kom tillbaks glada, trötta och belåtna med dagen i skogen. Efter att tävlingen avslutats så inbjöds till lunch i storstugan där Håkan Axelsson dagens tävlingsledare hälsade välkommen till lunch och rådslag.
Efter lunchen hälsade Ivan Karlsson välkommen till rådslag som började med parentation över tio avlidna medlemmar under 2020 – 2021 samt hälsade nytillkomna medlemmar välkomna.
Vid genomgång av den gångna säsongen så framkom att det hade fungerat utmärkt med banläggning och arrangemang, så inga förändringar behövde vidtagas.
Ivan hade under några år sagt att han ville avsluta sin ordförande men till året så var det definitivt. Trots mycket letande bland klubbarna fanns det ingen som ville eller kunde åtaga sig ordförandeskapet. Tanken är ju att posterna till ledningsgruppen ska vara jämt fördelade mellan klubbarna på höglandet – men så är det inte nu – alla kommer från norra delen av Höglandet. Vi får försöka under säsongen 2022 arbeta fram så att fördelningen blir bättre under nästkommande år.
Till ny ordförande efter Ivan valdes Kjell Lindholm SOLT som tillsammans med Anders Larsson GBOK och Berith Karlsson SOLT företräder Höglandets Veteraner under 2022.

Ett stort tack till Ivan som lagt ner ett idogt arbete för Höglandets OL-veteraner under 18 år och vi hoppas ju att kunna ha kvar honom som en kunskapsbank i framtiden.


Vi måste också passa på att gratulera Olle Walfridsson som passade på att fylla 92 år denna dag. Och som han uttryckte sig när han vart gratulerad på årsmötet ”det är den bästa presenten man kan önska sig att vid min ålder få ut i skogen och orientera på sin 92:a födelsedag”

 

Länkar till:
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista
Bosses fotogalleri


Höglandets Veteran-OL  21-10-20 i Lövhult Nässjö OK

Ett stilla höstregn föll över Lövhult när ett 50-tal förväntansfulla orienterare anlände till Lövhults sportarena där träning för skidskytte och skidåkning på gick för fullt på asfaltspåren. När väl tävlingen startade så minskade regnet och en väldigt behaglig temperatur infann sig – 14 grader är inte fy skam i oktober månad. 56 löpare kom till start bland annat Nässjölöparen Rune Gunnarsson som för dagen agerade arrangör och passade på att fylla 80 år  – hyllades med sång och hurrarop av deltagarna. Efter våra äventyr i skogen så vart vi inbjudna till Sankta Valborgs kapell där Ingvar Ellbring redogjorde för kapellets tillkomst och hur det i dagsläget  är behov av diverse renovering och tillbyggnad av vatten och avlopp för att kunna fungera som allmän kyrkosal. Leif Andersson hade bjudit in Dennis Pettersson att berätta om den riksbekante aktiestinsen Lennart Israelsson som 1946 startade sitt aktieinnehav med 600 kronor vilket senare blev som mest 140 miljoner. Kanske dags att se över ekonomin? Men glöm inte bort att dansa och ha roligt. Det kan ge större utdelning än aktier, säger Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson.Han var mycket intresserad av dans och sågs ofta ute på dansställena i trakten.
I mars 2017 avled Aktiestinsen, 101 år gammal.
Mer om stinsen här…

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Bo Turesson – Till minne

Solen lyser från en klarblå himmel när en stor skara veteranorienterare samlas i det vackra Östanå utanför Vetlanda för ännu en av höstens träffar i Höglandets Veteran-OL. Det ligger förväntan i luften om en fin dag, dels inför kampen i skogen men också på värdefull gemenskap med mångåriga orienteringsvänner. En förväntan som dock snart kommer att bytas mot stor förstämning när vi får rapport om att en av dagens tävlande, Bo Turesson, drabbats av en trolig hjärtinfarkt ute i skogen. Trots en snabb insats med hjärt – och lungräddning av medtävlande och sedan av ambulanspersonal gick hans liv inte att rädda. Hastigt och brutalt släcktes hans liv, dock i den miljö där han nog trivdes allra bäst, i skogen, på en orienteringsbana med karta och kompass i handen.
Läs mer här


Efter höstens första frostnatt så åkte vi iväg till Vetlanda och fick se den första halkolyckan på Höglandet, som väl var på motsatt körbana.
Det fina höstvädret stod sig hela dagen även om tempen hade svårt att komma upp till 10 grader.
Allan hade strängat bra banor i den lätta terrängen runt Östanå som är bra att ta till när älgjakten är i full gång runt omkring i bygderna.

Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Uppdatering av hjärtstartar information för Höglandets OL-Veteraner


Nässjö OK har dusch i Motionsgården Lövhult 2021-10-20


OK Njudung 13 oktober tillhandahåller dusch i klubbstugan Östanå


Smålandskavlen kommer att avgöras på Grännaberget i slutet på månaden – därför nödgades GBOK att flytta sin tävling till Öxnegården i Huskvarna. Det blev ett samarrangemang med IKHP som också avgjorde sin etapp idag. Antal startande blev totalt 123 personer i det gråa men torra vädret i en temperatur som låg kring 12 grader. I den svåra och småkuperade terrängen blev det en hel del löpare som utgick – bl.a. undertecknad! Det blev dock en välkommen dusch inomhus för första gången i höst.
Några foton från tävlingen finns under FOTO-fliken


Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Upprop angående efterträdare till Ivan Karlsson

Vid rådslaget i Örsbäcken kommer Ivan att lämna sitt uppdrag i ledningsgruppen. Efter att ha varit med i ledningsgruppen alltsedan den bildades 2003 anser han att det är dags för  en föryngring och förnyelse av denna. Därför vill han  uppmana oss att komma med förslag på ny ledamot i ledningsgruppen så att hen kan utses vid rådslaget!


NYTT
PM till nästa veckas tävling på Bondberget i Huskvarna Läs detta PM
Dusch och omklädning inomhus om så önskas – Startavgift 40:-


Höglandets Veteran OL  21-09-29
Eksjö SOK

Eksjö-gänget hoppade in med kort varsel och ordnade till en sprintliknande tävling i Sjöängsnaturen som tidigare härbergerade en helt annan aktivitet – rekrytövningsfält… bl.a.
Alltnog det föll en del regn innan och efter tävlingen men under själva tävlingen hade Göran och c:o ordnat så att det var uppehåll. Lite annorlunda för oss gamlingar att ha så många kontroller på de korta banorna som Lennart strängat.
Länkar till:
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Grännabygdens tävling den 5 oktober är flyttad från Grännaberget till Bondberget i Huskvarna. Samlingsplats Friluftsfrämjandets Öxnegården, Oxhagsgatan 115 Huskvarna. Avfart Huskvarna södra därefter vägvisning  från Öxnehagaleden.


Höglandets Veteran- OL, 2021-09-22
Boxholms OK
hade förlagt sin tävling till anrika Svartåvallen i Boxholm, Jan Lindgren hade strängat banorna i den stigrika terrängen norr om fotbollsarenan.

Länkar till:
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Höglandets Veteran- OL, 2021-09-15
Vid gården Äspebråna och platsen för det forna husartorpet hade Ivan strängat utslagsgivande banor för alla klasser.  58 tävlande trivdes i det sköna vädret med tidig morgondimma och sedan en vacker sensommardag med sol och nästan vindstilla.

Länkar till:
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista


Den vakanta tävlingsdagen 29 september har fått  ESOK att anordna sprinttävling denna dag.

Samling: Vägvisning från rondell vid Ing 2.
Karta: 1:4000
Sprint -OL.
Terräng: Skog, park o stadsmiljö
Tag med eget tvättvatten.
Ingen kulturkvart


IFK Sävsjös deltävling
avgjordes i terrängen runt Eksjöhofgårds slottsruin i en omväxlande terräng med mycket stigar. 55 veteraner deltog på de fyra bra banorna med många vägvalsmöjligheter. Kartorna finns inlagda och kan ses via länk nedan, däremot dröjer resultatlistan till veckoslutet, den läggs upp så fort den anländer.

Länkar till:
Banor
Tävlingsrapport
Resultatlista
Foton


Betr. Boxholms tävling 22 september:

Vi har beslutat ändra samlingspunkt för vårt Höglands Veteran arrangemang 22 / 9 . P.g.a.  att det inte blir någon dusch, behöver vi inte samlas i Vivåsen utan det blir  samling vid Svartåvallen där blir också kulturkvarten på läktaren vid fotbollsplan. Jag lägger upp inbjudan på Eventor också.
Hälsningar Gunnar P


Veteranmatch Höglandet mot Södra Vätterbygden
2 september 2021

Tävlingsplats: Sjöberg, Tenhult.  Karta: Högalund
Arrangör: Tenhults SOK. Banläggare Hans Trofast

Årets klubbmatch avgjordes vid gården Sjöberg söder om Tenhult en mycket vacker plats med måttlig kupering som gillades av alla deltagarna. Bäst sprang  Vätterbygden som segrade med överlägsna 133 poäng – något som vi måste försöka ändra på till nästa år. Vi tyvärr en del löpare på långa banan samt en del återbud på övriga banor.
Resultat lagtävlingen

Kartor Livelox


 Resultatlista för klubbmatchen finns ute nu den kan läsas här via Vätterbygdens hemsida


Anmälningslista till klubbmatchen den 2 september finns här. Gå gärna in och kolla så att Era pinn-nr stämmer.
Listan reviderad 28/8, 2 namn tillagda Ant.anmälda 73 personer.


Efter en period med torrt sommarväder så hotade höstregnen inför Forserums SOK:s veteran-OL vid Storsjöns badplats. Regissören lyckades dock få till att regnet föll under bilfärderna till tävlingen samt under uppbyggnaden av TC för att sedan klarna upp och till och med visa lite solglimtar. Det skrämde dock nog bort lite deltagare för antalet stannade på 59 personer denna gång, dock med en 92-åring och en 93-åring bland deltagarna.
Kulturkvarten stod Rohnny Andersson för genom att prata lite allmänt om släktforskning. Både traditionell och vad man få ut av DNA-testning.
Länkar till:  Banor  Resultat  Sträcktider  Deltagare per klubb  Stödpunkter kulturkvart   Bilder


Östgötaveteranerna har uppdaterat sitt program, läs mer


Inbjudan till klubbmatchen mot Jönköpingsveteranerna i Tenhult finns här


   Perfekt löparväder när ESOK arrangerade den andra etappen av årets tävlingsprogram. En mulen morgon avslutades med sol och stigande temperatur – blåsten var mest besvärlig runt arenan på Ränneborg men Göran hittade en vindskyddad plats för dagens kulturkvart som berörde idrottslivet i Eksjö genom åren. Några fler foto finns på fotofliken.
Länk till banorna här…    Resultaten kan Du läsa här…


Äntligen, äntligen är det vår tur att få umgås och leta efter våra röda skärmar i skogen efter en lång, lång karantän. Dessa rader välkomnade oss till Lommaryds IP i ett utmålande PM som SOK Aneby snickrat ihop men som även innehöll en del regler att rätta sig efter… Kulturkvarten uteblev på grund av förhinder men vi fick uppleva en längre kulturupplevelse i skogen – orientering är också kultur!
Som en slutkläm så fick vi med oss devisen…
Spring fortast och gå rätt – då har Ni den bästa tiden

Länk till banor            Länk till resultatlista


Efter ett långt uppehåll på grund av Coronapandemin är det nu dags för en efterlängtad nystart av våra veteranorienteringar på Höglandet. Lättade restriktioner och även det faktum att i stort sett alla veteranerna nu är fullvaccinerade gör detta möjligt.
Men allt är inte riktigt som vanligt ännu och därför är det viktigt att vi följer de anvisningar och begränsningar som framgår av bifogat PM. De är till för att vi ska kunna genomföra våra träffar på ett tryggt och säkert sätt.

Tävlingsprogrammet för utskrift finns här….Klicka på bilden för att komma till VSM- info.


Östgötarna har uppdaterat sitt program för hösten se här Rev. nr 9


Äntligen! Efter en inställd veteransäsong 2020 och en likaså inställd vårsäsong 2021 kommer vi nu att åter kunna samlas till veteranträffar här på Höglandet under den kommande höstsäsongen. Ändrade restriktioner och en snart slutförd vaccinering av äldre gör att en omstart nu är möjlig och realistisk. Därför är det dags för höstens arrangörer att ta fram arkiverade banor ur skrivbordslådan eller kanske snarare ur datorn.

I en bifogad fil finns ett förslag till program för hösten 2021. Det är i stort sett identiskt med höstprogrammet 2020 som aldrig kunde genomföras. Dock saknas arrangör till träffen den 29 september. Det är den nära förestående älgjakten som gör det svårt att hitta någon villig arrangörsklubb. Om det finns någon bland våra klubbar som har ett tätortsnära och älgfritt område och är villiga att arrangera så är vi förstås tacksamma. Redan nu är det klart att SOK Aneby svarar för höstpremiären den 11 augusti.

Nu önskas uppgifter från höstens arrangörsklubbar om samlingsplatser och vägvisning. Hoppas att tilldelat tävlingsdatum passar, annars får vi försöka att byta med annan klubb. Notera att årets älgjakt börjar fredagen den 8 oktober, inte som tidigare den andra måndagen i oktober. Den 8 oktober kommer i fortsättningen att bli startdatum för älgjakten.

De önskade uppgifterna lämnas till Ivan senast den 20 juni 2021. Helst via e-post Ivan.karlsson@telia.com eller telefon 0383-30589, mobil 070-658 76 69. Det slutliga programmet skickas till er omkring den 1 juli och läggs samtidigt ut på vår hemsida.

Vi planerar nu för en efterlängtad comeback för veteranorienteringarna på Höglandet!

Länk till förslag på hösttävlingarna

Ledningsgruppen/Ivan Karlsson


ÄNTLIGEN…..
Nu finns nya riktlinjer för orienteringstävlingar,  från 1 juni får orienteringstävlingar arrangeras igen för alla åldrar. Vi vet att många längtat efter att tävla och uppmuntrar arrangörer att komma igång. Nu finns specifika riktlinjer framtagna för orienteringstävlingar.

På torsdagen presenterade regeringen en femstegsprocess för att komma tillbaka till ett mer normalt samhälle. Steg ett inleds 1 juni och för orienteringen innebär det att vi kan börja tävla.  

Den begränsning som finns är att inte vara fler än 150 idrottsutövare samtidigt inom start-, mål- och tävlingsområde. Det innebär alltså inte ett tak för tävlingen på 150 idrottsutövare, utan möjligheten finns att vara fler deltagare totalt genom att dra ut på tävlingen i tid.  

Nya riktlinjer framtagna

Regeringen tror på relativt snabba lättnader och hoppas att steg två kan inledas 1 juli. I steg två kan siffran för orienteringstävling höjas från 150 till 900 personer. Från september hoppas och tror regeringen att begränsningar för orienteringstävlingar kan tas bort.  

– Utifrån den nya förordningen och FHM:s föreskrifter har vi nu tagit fram detaljerade riktlinjer för vad som gäller för orienteringstävlingar. Riktlinjerna har varit ute på en snabbremiss till våra distrikt, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet. 

– Det är mycket glädjande att vi kan komma igång och tävla igen. Vi vill verkligen skicka med kraft och energi till våra föreningar och arrangörer att komma igång med tävlingar så snart det är möjligt. Vi vet att det finns ett jättesug för att få tävla. Tyvärr är tajmingen inte helt bra eftersom vi är inne i vårdatumperioden och måste ta stor hänsyn. Det är just nu endast i norra Sverige, region 4 och 5, som vi får ha öppna arrangemang i skogsmark och då under vissa förutsättningar, säger Tomas Stenström.


Stenkul i Ölmstad    

Veteranorienterarna på höglandet är inbjudna till veckans bana i Ölmstad, där Sten Åström har lagt banor.
Banorna finns ute hela vecka 22 så det är bara att välja vilken dag som Ni vill springa, kartor finns att hämta på olveteran.se , klicka på veckans bana.

Banor                                

Långa            3.4 Km  7 kontroller
Motion          2.0 Km  5 kontroller

Länk till PM


210516
Tove gjorde det igen tog ett nytt EM-guld – men det blev ju även medaljer på herrsidan genom Emil Svensk och Gustav Bergman vi säger ett stort GRATTIS!


Nytt på tävlingsinbjudningar


21-04-03

Vårens veteranorienteringar ställs in
När vi planerade för veteranorienteringar på Höglandet under våren 2021 fanns förhoppningar att pandemiläget skulle förbättras. Tyvärr har det inte blivit så och därför har de restriktioner som gällde fram till den 11 april förlängts till den 3 maj. I nuläget talar inte mycket för att det blir lättnader ens efter detta datum.

Restriktionerna innebär ett förbud för tävlingar med mer än 8 deltagare, en regel som gäller också veterantävlingar.
Det blir därför ingen vårpremiär för Höglandets veteranorienterare i Aneby den 14 april.
Även de närmast följande tävlingarna ställs in och pandemiläget den 3 maj avgör om hela vårsäsongen måste ställas in. En helt inställd vårsäsong är nog tyvärr det mest troliga scenariot. Tråkigt, men inget som vi kan påverka, gällande regler är ju till för att följas.

En ljuspunkt i Coronamörkret är den kreativitet som många orienteringsklubbar visar genom att ordna orienteringsaktiviteter som inte klassas som tävlingar. I Eventors tävlingsprogram finns nu en sida kallad ”Veckans bana” där alla icke tävlingsaktiviteter listas. Utbudet är rikt och ger oss många möjligheter att utöva vår sport. Också på Höglandet ordnar klubbarna motionsorienteringar i olika former. Bl. a. så startar OK Njudung och OK Bävern sin populära ”Veckans bana” den 12 april, ett arrangemang som sedan pågår under 22 veckor.

Trots allt så ser vi nog ljuset i tunneln, de flesta veteranerna kommer att vara vaccinerade till sommaren och restriktionerna bör ha mildrats. Förutsättningar bör alltså finnas för att Höglandsveteranerna till hösten åter kan samlas till tävling och social samvaro. Håll ut!

Ledningsgruppen för Höglandets Veteran-OL / Ivan Karlsson  

Länk till Eventor veckans bana i Småland


21-03-16
Vi återkommer inom kort om hur det blir med vårsäsongen – SOFT ska lämna besked inom kort. Tills vidare går det att kolla i Östgötarnas program som finns att ladda hem här.


20-12-15

Detta år har i hög grad präglats av Coronapandemin med inställda
arrangemang. Folkhälsomyndighetens rekommendationer och SOFT:s och SMOF:s restriktioner för  70+:are  har näst intill omyndigförklarat oss och därför begränsat vår verksamhet.
Men ”håll i” och ”håll ut” så kan vi så snart som möjligt komma
tillbaka till en normal verksamhet.
Slutligen så får vi önska er alla
                              en God Jul och Ett Gott Nytt År 2021


20-12-03
Vårens OL-program finns upplagt här och instruktioner för arrangör och deltagare hittar Du på denna sida.
Klicka på de blåmarkerade länkarna.


201023

-Riktlinjer för träning och tävling i Småland –

Den 22 oktober har Folkhälsomyndigheten givit nya riktlinjer för gruppen 70+. Smålands OF kommer vid styrelsemöte den 28 oktober fastställa nya regler för tävlingar och träningar i Småland.

Hurra vi är tillbaka ur dvalan så nu kanske vi kan komma igång och springa till våren – vilket vi även kunde gjort under detta år – om inte vissa hade satt käppar i hjulet. Men det finns platser där aktiviteterna pågått som vanligt men med vissa förändringar på tävlingsplatsen med flera start/ målplatser. Ex. vis Stockholm, på vissa platser i Östergötland men även i Östra Småland. Vi lär återkomma om hur det blir med vårens tävlingar lite senare.
//larserik


200830
Till Höglandets veteranorienterare
Denna vår och sommar har ju inte varit sig lik på något sätt.  Vårens planerade veteranträffar på Höglandet ställdes in helt när coronapandemin blev en bister verklighet. I stort sett all idrottsverksamhet lamslogs och det drabbade förstås också orienteringens tävlingsutbud…. Läs hela här


200812
Här finns en inbjudan till Finspångs SOK som tänker avgöra sin tävling bland Östgötaklubbarna. Till inbjudan


200807
Höglands-OL  avgjordes på tisdagskvällen söder om sjön Illern vid Mada skjutbana, ett hundratal orienterare deltog av dessa en del veteraner. Boo Nordins foto kan ses här


200728
Barbros funderingar
Ivan har alltid varit en god planerare. Han har långtidsplanerat Höglandets orienterares verksamhet och tidigt i år var vårens program färdigt.  Start som…. läs vidare


200630
En omstart på årets veteranträffar var planerad till den 12 augusti med SOK Aneby som arrangör.
Så blir det nu inte då Smålands OF avråder från veteranorienteringar enligt nedanstående mail, daterat den 27 juni:
”Vi har haft möte i SMOF i onsdags samt en dialog över att ni tänker starta med veterantävlingar till hösten och eftersom det finns rekommendation att 70+ skall undvika sociala kontakter så avråder vi er att börja med dessa tävlingar och i stället utnyttja de veckans banor som finns att tillgå.
Arrangera inte dessa tävlingar i alla fall till augusti ut för det är sagt att det ska komma nya riktlinjer den 1 september”

Vi kommer naturligtvis att respektera och följa Smålands OF:s avrådan och därför har ledningsgruppen beslutat att de veteranträffar som planerats under augusti ställs in.
Om föreskrifter ändras och restriktioner mildras den 1 september kan det bli aktuellt med en omstart.
I nuläget är det dock inte mycket som talar för lättnader i restriktionerna så det mest troliga scenariot är nog att höstsäsongen ställs in helt. Tråkigt men inget som vi kan påverka. En ljuspunkt är dock alla de orienteringsaktiviteter som trots allt erbjuds av bl. a. Höglandsklubbarna, veckans bana, klubbträningar, m.m. Tänk på att utnyttja dessa!

Ledningsgruppen/Ivan Karlsson


Tore Johansson

Tore Johansson – Till minne   

Måndagen den 27 april avled Tore Johansson stilla i sitt hem i Örserum efter en tids sjukdom och i en ålder av nyss fyllda 86 år. Även om budet om Tores bortgång inte var oväntat väcker det sorg och förstämning bland hans många vänner, inte minst bland veteranorienterarna på Höglandet. Tore blev under de 20 år som gått sedan veteranorienteringarna startade på Höglandet en stor profil i vår kamratkrets.
Läs mer


Vårsäsongen för Höglandets veteranorienterare ställs in helt!

När vi sände ut den senaste informationen till Höglandsklubbarna angående vårsäsongen hade vi fortfarande förhoppningar om att kunna starta den 6 maj.
Läs mer……


CORONA Covid-19 info
20-03-27
Den 27 mars fattade regeringen beslut om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Beslutet träder i kraft på söndag den 29 mars. Beslutet är ingen allmän rekommendation, utan ett skarpt beslut av regeringen. Förbudet är straffsanktionerat.

De planerade tre tävlingarna i april ställs in och att starten för vårens veteranträffar sker i Nässjö den 6 maj.

20-03-26
Läs vidare under fliken CORONA Covid-19 info


20-03-22
Coronavirusets framfart har ju lamslagit nästan all tävlingsidrott för närvarande detta gäller också orienteringen, där Smålands OF nu meddelat att alla nationella och distriktstävlingar i Småland under april månad ställs in.
Läs mer här….


Till veteranorienterarna på Höglandet!

Efter ännu en grön och rekordblöt vinter är det snart dags för ännu ett år med

veteranorientering på Höglandet. Som brukligt arrangerar SOK Aneby premiären, i år den 15 april, dock inte vid Tallbacken. Premiären är denna gång förlagd till Norrvalla IP, mellan Aneby och Hullaryd.
Läs mer….


Veteranerna i Östergötland har skickat över sitt tävlingsprogram för 2020, gå in på fliken tävlingsinbjudningar för att se men också ladda hem eller skriva ut  som pdf-fil.


De fyra årstiderna finns numera bara i norra Sverige, här ner i södern har vi inte haft så mycket vinter utan det gick egentligen från höst till vår nu i februari. Nu när våren kommit då kommer snön – den 27:e februari hade vi de första anlagda skidspåren i Tranås och idag den 29:e så är de borta igen…. I princip så hade vi kunnat springa snöfritt skogen hela ”vintern” men det är skönt med en viloperiod i lugnare tempo. Men om en dryg månad 15 april så drar vi igång i Aneby så nu sätter vi igång med hårdträningen förstås.

I Västmanland/ Södermanland drar man igång lite tidigare men risken för bakslag är nog ganska stor, så mitten på april är mycket säkrare.De arrangerar  Veteran-SM den 28-30 augusti om Du vill läsa mer om detta och deras sommarresa (som alla är välkomna att deltaga i) till Mora, klicka på bilden så kommer ni till deras hemsida med inbjudan.


Jag lägger upp lite gamla bilder under fotofliken, den första blir från Siljanskavlen 1959 med ett välbekant Tranåsgäng. Klicka här


NATT-OL
Håller sommarvädret i sig över månadsskiftet så kan detta vara en aktivitet att pröva på antingen som löpare eller åskådare.
Onsdagen 29/1 kommer fjärde deltävlingen i nattcupen Midvinterduell avgöras vid Vivåsen Boxholms OK:s klubbstuga.
Henrik T har lagt tre banor, 3, 5 och 8 km. Den korta någon lättare. Passa på att upplev härlig nattorientering på nära håll.
Vill du inte springa går det givetvis bra att komma som åskådare, prata med banläggaren för bästa plats i skogen.


Nyårsrännet 2019 genomfördes i ett strålande väder c:a 7 grader varmt, solsken och helt snöfritt. Lars-Åke hade strängat 4 banor i den välkända terrängen runt
Örsbäcken men trots detta så blev det en hel del missar i skogen.

Det blev hela 73 startande och hela startavgiften oavkortad c:a 3653:- skänkts till Cancerfonden.
Till Boo Nordins foto Nyårsrännet 2019
Resultat finns härSOL Tranås anordnar Nyårsrännet

09.30 31/12 2019  

Läs mer här


Ivan har ställt samman statistiken för säsongen 2019 och det blev rekord med 1882 starter. Sprider vi ut att vi har trevligt och behåller kondition och hälsa så kanske vi kommer upp till 2000 startande under nästa säsong.
Under fliken statistik finns uppgifter om startande från 2010 – 2019, det finns också statistik på hur många besök som görs på hemsidan.


Anteckningar från rådslaget i Lövhult finns här och tävlingsprogrammet för våren 2020 finns här…


Lövhult visade sig från sin allra bästa sida på onsdagen då många orienterare och medföljare invaderade friluftsgården och dess omgivningar. Rekorddeltagande som vanligt då sista tävlingen för året genomfördes inte mindre än 97 startande och totalt 108 personer deltog i rådslaget. Bra banor med måttlig kupering ända till sista backen upp till mål som tycktes både lång och brant.
Ingemar Ek invigde rådslaget på trumpet med: “jag trivs bäst i öppna landskap och “var jag går i skogar, berg och dalar” varefter Leif Andersson hälsade välkommen in till fritidsgården för intagande av måltid samt hålla rådslag. Ivan började med lite historik om Höglandets OL-veteraner och hur det hela började med Börje Seltin Eksjö som ordförande. Ivan och Tore har suttit med i 17 år och i år hade Tore bestämt sig för att avgå och avtackades på mötet med en blomstergrupp. Ivan aviserade att 2020 skulle bli hans  sista år i ledningsgruppen – vi uppmanades att under året försöka få fram någon som är villig att ta över efter honom. Vi hade också nöjet att få gratulera ytterligare en 90-åring nämligen den alltid aktive Olle Walfridsson som förärades en blomsterbukett. Nu går vi in i den långa vinterdvalan – men ha hopp det kommer en vår även 2020 – så träna på under vintern.

Läs vidare i Ivans berättelse som kommer senare…..

Resultat och kartor från Nässjö OK finns under respektive flik, tävlingsrapporter och resultat.


Älgjaktveckans terräng är alltid omgivningarna vid OK Njudungs klubbstuga vid Östanå. Trots att alla tror sig hitta här så lyckades Allan och Stefan med hjälp av bl.a.  kluriga kontrollpunkter skapa utslagsgivande banor och missar. Deltagarantalet blev 75 denna dag som startade i dis men klarnade upp. Kulturkvarten utgjordes av information av David Engstedt från företaget Paliesius Clinic. De sysslar med djupgående hälsoundersökningar och analyser under fyra dagar. Målgruppen är äldre personers hälsa och främst orienterare. Verksamheten bedrivs i Litauen dit gemensamma resor görs.
Banor
Resultat
Sträcktider
Livelox


Det goda intresset för våra veterantävlingar verkat stå sig hösten ut. 71 personer startade i Boxholm. Banläggaren Jan Lindgren berömdes för den fina skog som han hade hittat stråk i runt Vivåsen där orienterare, skidåkare och dragkampare har gemensam klubbstuga. En kortvarig regnskvätt var det enda som störde. Solen tittade fram när det blev kaffedags. På Kulturkvarten berättade rallyföraren och pensionären Björn ”Nalle” Johansson (Boxholmsbo sedan 40 år) dråpliga episoder från sin långa karriär och tog bland annat med oss till gropiga och äventyrliga vägar i Afrika. 

Resultat
Sträcktider
Banor


Ännu en härlig höstdag med strålande sol men föregången av nattfrost erbjöds orienterarna när turen hade kommit till Forserums SOK att arrangera. Detta lockade så mycket så att årets högsta deltagarsiffra nämligen 93 startande kunde noteras. Efter turer i delvis kuperad terräng så avslutades dagen med den sedvanliga kulturkvarten. Martin Persson från Centrumförsamlingen berättade om kyrkans och även Rosenholmskolans samarbete och utbyte med en organisation benämnd Networks Romania. Den arbetar i Rumänien med att hjälpa romer att själva bygga upp sina familjers liv, både bokstavligen och utbildningsmässigt. Deras produkter säljs på DECE Clothing.com.

Banor
Resultat
Sträcktider
Bilder (Stellan Ahnström)


En härlig höstdag på Grännaberget med utsikt över Vättern och Visingsö. Trots känd terräng för många så hade Nybbe lyckats hitta på klurigheter i den stig- och backiga terrängen på berget. På kulturkvarten fick vi via Pers gitarruppträde veta att man även kan använda bibeln som karta, han förnöjde oss också med country och bluegrass melodier. Alla återvända hem nöjda och belåtna med en polkagris i bagaget.

Resultatlista
Sträcktider


Ivan hade valt naturens läktare mot söder som TC när OK Bävern bjöd in till sin hösttävling i Falåsa. I solsken men med svala nordanvindar syntes höjder och vindkraftverk m.m miltals omkring. Mil behövde dock inte deltagarna springa men många höjdkurvor passerades av de flesta. För kulturkvarten svarade klubbens entertainer Robin Schagerlind. Han reciterade Hasse Alfredssons monolog Pastor Jansson, en dikt från Skogssport om orienteringslivet samt lite från en tjogo år gammal klubbtidning. Mycket inlevelsefullt och mycket uppskattat!
Banor
Resultat


Regnet hängde i luften innan tävlingen vid IFK Sävsjös klubbstuga startade. När väl tävlingen var överstånden så sken solen upp och vi kunde samlas utanför stugan och lyssna till Sävsjös historia från 1864.
OBS att långa banan hade kartbyte, är därför upplagd på två sidor.
Banor
Resultat


Klubbmatchen i IKHP:s regi genomfördes i ett perfekt väder – med regn på natten innan och en skvätt efter att de flesta hade kommit i mål. Lite svårnavigerat bland alla stenar och småhöjder men de flesta kände sig nöjda efter målgång. Resultatlistan kan Du läsa här och lagresultatet här  seger för Höglandet med 903 – 831 skillnaden mindre än i våras. Intressant läsning om sträcktider går att göra här och även titta på banorna.


Startlistan till klubbmatchen mot Vätterbygdens veteraner finns på länken nedan, det blev 189 startande och största antalet 78 på korta banan medan mellanbanan lockade 64 till start.
Samling: utmed vägen Ryd- Kransås, vägvisning från vägen Huskvarna- Aneby vid infart till Ryd och i Bälaryd.
OBS långt till start
Första start kl.10.00. Startstämpling efter lottad startlista. 1300 m från TC till start. 
Eget vatten
För Tranås och Boxholm gäller det att ta lite extra tid för resan – det läggs asfalt mellan Säby och Sunhultsbrunn denna vecka, med långa köer som följd.

Startlistan,  kort lätt bana har inga starttider, fri start gäller


På slingriga vägar så tog sig 70 orienterare till en inäga norr om Djurafall för en ny runda i skogen. Solen var dold bakom skyarna men värmen var påtaglig så många svettiga veteraner sprang i mål. Kulturkvarten denna gång leddes av Lars Sonnert medlem i SOL Tranås som tog oss med på en liten information om vin och vinprovning. Någon provning för åhörarnas erbjöds dock inte….
Banor här
Resultat och sträcktider här


Till Bodafors OK:s välarrangerade tävling kom det 84 tävlande veteraner som syntes njuta av det vackra vädret i skogsgläntan bakom den gamla snickerifabriken. Jan Wingstedt kåserade om Bodafors och det stora möbelcentret som det en gång varit och där möbeltillverkning fortfarande är en del av sysselsättningen på orten. Noteras kan att i tävlingen lyckades Nils Birger med att vinna över sin hustru Anna-Karin – vilket inte tillhör vanligheterna!
Banor här
Resultat här
Sträcktider här


Om hjärtstartarkursen i Eksjö skidstuga 190819, kan Du läsa här


Ett 80-tal orienterare samlades vid Vixens strand i Borgmästarängen för att kämpa om placeringarna det gick bra för de flesta. Lennart Henriksson hade strängat bra banor men det hjälper ju inte för somliga om man är utanför kartan och letar…. men noteras kan att det fanns väldigt gott om svamp utanför kartan.

Gun Henriksson berättade om Skedhults friluftsområde som Eksjö kommun haft som projekt sedan 2012. Projektet har drivits tillsammans med de aktiva 10 föreningarna som finns i området. Platsen vi befann oss på idag tillhörde Eksjö fiskeklubb med båtplatser, rastkoja och toaletter.

Kartor och rapport är inlagt under tävlingsrapporter – resultatlistan under resultatlistor. Några foton finns också under fotofliken.

Under eftermiddagen fick vi tillfälle att
se hur Tove Alexandersson utklassade
övriga dameliten i orientering
Vi får säga grattis till henne och Lina Strand
som räddade den svenska äran.

 


Anmälan till hjärtstartarkursen lämnas till
Ivan senast på tävlingen i Eksjö 14 augusti.


Nytt:
Gunnar Palmqvist har skickat över östgötaveteranernas tävlingsprogram för hösten,
du hittar det under fliken tävlingsinbjudningar.


Karta Målarmon

Så var premiären avklarad det kom 66 orienterare till tävlingen i Gransnästerrängen bra arrangemang av SOK Aneby med nära till allt. Tävlingsrappport och banor kan studeras under resp. flik.
Några foton från kulturkvarten finns på fotosidan.


Dags för höststart

Som vanligt så startar höstsäsongen med tävling i SOK Anebys regi, den här gången i terrängen runt Gransnäs (där det var tänkt att vi skulle haft sista tävlingen  förra säsongen).
Onsdag 7 augusti är det dags, vägvisning  Bredestad – Askeryd
Välkomna!


Veteraner i topp i O-ringen

O-ringens andra etapp avgjordes under tisdagen i Finspång. Med tre etapper kvar att springa leder Anna-Stina Högemo Karlsson SOK Aneby  från Höglandet sin klass.
D70 Motion, 33 deltagare. 1. Anna-Stina Högemo Karlsson, SOK Aneby, -1:03.
H70 Kort, 127 deltagare.  9. Jan Wingstedt, Bodafors OK, +9:13.
Här finns några foton från etappen i Finspång

Vi får gratulera segrarna Anna-Stina och Håkan som vann
sina respektive klasser i årets O-Ringen

D70 Motion:
1) Annastina Högemo Karlsson, SOK Aneby                 4.15.12,
2) Britt-Marie Eriksson, OK Grip                                      +3.43,
3) Astrid Johannesson, Helsingborgs SOK                     +6.13.

H70 Kort
1) Håkan Gustafsson Boxholm Mjölby OL                     2:48:07
2) Börje Wahlgren Sundbybergs IK                                +2.05
3) Alf Lindberg Köping-Kolsva OK                                  +2.39


Inbjudan till höstens klubbmatch finns upplagd under tävlingsinbjudningar


Nytt för i år är att våra veterantävlingar ska läggas in i SOFT:s tävlingsprogram Eventor.
Detta ger SOFT möjlighet att ta ut en arrangemangsavgift när startavgifterna överstigen 2500 kr.
För de flesta av våra veterantävlingar blir dock avgiften ingen eller mycket låg. Under våren har samtliga våra veterantävlingar rapporterats via Eventor och det är viktigt att höstens nya arrangörs-klubbar följer samma rutiner. Alltså, lägg in och rapportera er tävling via Eventor!
Vårens statistik finns inlagd här…
Under våren har vi köpt in en hjärtstartare som i fortsättningen alltid ska finnas med på våra tävlingar
Enkel att använda, men en utbildning i hur den hanteras kan ändå vara bra. Därför anordnar vi en hjärtstartarkurs den 19 augusti. Se bifogad inbjudan.
Bestämmelserna för Höglandets Veteran-OL har reviderats och kompletterats och innehåller nu allt som idag gäller vid våra arrangemang. Läs därför noga igenom bifogade bestämmelser!

Mitt i den härligt varma sommaren så går det ta del av höstens tävlingsprogram under Tävlingsprogram 2019


Regnet öste ner för alla som var på väg till Anneberg och vårens sista tävling men på något mirakulöst sätt så lyckade Roland och CO att få stopp på skurarna. Det var ingen som behövde springa i regn under dagen. En del kanske uteblev från tävlingen pga. vädret men det blev ändå 76 som startade.
Resultat och sträcktider samt tävlingsrapport finns på resp. flik. Några foton finns också under fotofliken.


I ett underbart sommarväder med temperatur på runt 30 grader samlades ett 85-tal veteraner för att ta en dust med naturen i Tapplarp. Alla verkade trivas i solskenet eller skuggan och några nya veteraner tillkom också. resultat och banor finns upplagda på flikarna resultat och tävlingsrapporter.

Kulturkvarten hade besök av ”Habojanne” bandyspelare i Nässjö IF och bandylandslaget som berättade dråpliga historier om sitt liv och upplevelser med bandyn


Det blev vinst mot Vätterbygdens veteraner med 50 poäng, läs lagresultatet här….

Länk till sidan med allt om Klubbmatchen


Inför klubbmatchen i Vetlanda hittar Du startlista och PM här nedan, här finns också en länk till Eventor 
Banor och rutter kommer att läggas ut på Livelox.

Startlista och PM för klubbmatchen mot Södra Vätterbygdens Veteraner,
till startlistan…. 
till PM….

OBS Eget vatten


Skogsflickor och Skogskarlar i Småland inbjuder till fejden om byttan Läs mer……


Vårens bästa väder, vårens sämsta uppslutning! Den var den lite märkliga kombination för veteranorienteringarna som uppvisades vid hembygdsgården Boden i Ekeby där Boxholms OK:s Per-Åke Tengvall hade strängat banor. Med en hänförande vy från målplatsen över Svartådalen så njöt de 54 tävlande i fulla drag när matsäckarna plockades fram efter ganska så kämpiga tag bland kontrollerna. Det var mer kuperat i den fina skogen än vad många var inställda på. Dagens kartritare Anders Montelius höll själv i kulturkvarten, fattas bara annat när han är ordförande för Ekeby hembygdsförening som generöst hade upplåtit sin anläggning. Anders berättade om hembygdsgården, men än mer om Ekebybygden i stort i historisk tid och att östgötabönderna här lierade sig med smålänningarna i upproret mot Gustaf Vasa.
Resultat återfinner du hittar på resultatfliken och nu finns även banorna utlagda. 
Några bilder från dagens tävling finner du här.


82 vårystra orienterare kom till OK Bäverns tävling som Ivan & co genomförde i flödande sol även om vindpustarna talade om att sommaren låter vänta på sig. Alla nöjda och belåtna i den lagom kuperade terrängen och kluriga kontrollpunkter på sina håll.
Som kulturkvart berättade Ivan den tragiska episoden om Karl och Annas kärleksförhållande som slutade med att Karl  mördade Anna i en lada på Lambotorps ägor (inte så långt från dagens TC) och gömde kroppen under höet. Karl dömdes till döden men domen ändrades senare till 25 års fängelse och återkom därefter till hembygden där han försörjde sig som skräddare fram till sin död 1946.
Några bilder från Lambotorp finns upplagda på fotofliken och banorna från dagens tävling på fliken för tävlingsrapporter.Dags för OK Bäverns tävling på onsdag 15 maj, då blir det även premiär för kalldusch i eget medhaft vatten…. vägvisning från norra infarten i Ekenässjön.


I ett lite småkyligt väder välkomnades vi till Adelövs friskolas anläggning i Adelöv. Men kylan försvann snart ur kroppen efter att starten gått – det bjöds på ett ganska kuperat men roligt område och med bra banor.


Resultatlista med sträcktider finns på resultatfliken och banorna hittas under tävlingsrapporter. Några foton från dagen finns också på fotofliken.


Nytt om hjärtstartaren finns att läsa om här


En liten ändring inför nästa veckas tävling i Grännabygdens OK:s regi – det blir omklädning inomhus med dusch.


Antalet startande i ESOK:s tävling blev som i Tranås förra veckan 71 personer – alla nöjd och glada efter strapatserna i skogen. Vädret höll sig skapligt några regnstänk kom på slutet och tempen iallafall över nollan. Vi hade också nöjet att få inviga den efterlängtade vattenförsörjningen från Eksjö Energi som kopplats på i veckan som gick. Skönt att slippa bekymra sig om vattentillgång om nu sommaren blir lika varm som förra året.
Resultatlista och tävlingsrapport ligger inlagt på resp. flik.
Inbjudan till klubbmatchen finns under fliken inbjudningar.


En liten påminnelse
Välkomna till Eksjö SOK:s tävling på Torsdag den 2 maj (OBS dagen) vi ses vid skidstugan.

Till Tranås kom det 71 personer för att deltaga i onsdagens Veteran OL. Som vanligt blev det jobbigt i den kuperade terrängen runt klubbstugan i Örsbäcken. Men de flesta tog det med jämnmod även om det var motigt. Per Ulfsbo höll lite information om Tranås 100-årsfirande i år och visade lite bilder från byggnader och kändisar i vår stad.
Lite fler bilder här


IFK Stockaryd 190417

Idag kom den riktiga vårvärmen när orienteringen genomfördes i Stockaryd. Det kom 68 vårystra orienterare till tävlingen som avgjordes vid Tallbacken även denna vecka, men nu i Stockaryd. Vi fick lyssna till Bengt Birgersson från Värnamo, men med kopplingar till Stockaryd, och hans dråpliga tolkningar av bl. a. Pelle Näver men även lite mer kända författare kom med i uppträdandet.
Hela resultatlistan på resultatfliken.


Hjärtstartare

Som alla vet så har vi fått bidrag från IP Skogen för inskaffande av hjärtstartare, vi har bestämt att köpa en av fabrikatet Zoll som ni kan se på bilden. Läs mer härVar 17:e minut får någon stroke i Sverige. Är du beredd om det händer någon nära dig? Lär dig upptäcka symtomen på stroke i tid – gör AKUT-testet!
Klicka på AKUT-loggan här här ovan för att läsa mer!


Så var då äntligen säsongen igång – trots snö så kom det ändå 70 personer till start i den lättsprungna terrängen vid Tallbacken i Aneby. I kortlätta klassen segrade Tage Dunberg som ses på bilden funderande över sina vägval medan Lennart Henriksson slappar efter väl förrättat värv. Hela resultatlistan på resultatfliken.


Till veteranorienterarna på Höglandet!
Efter en vinter som lämpat sig bättre för orientering än skidåkning ser vi nu fram mot ännu en veteransäsong på Höglandet. 2019 är ett jubileumsår då det är den tjugonde säsongen för Höglandets veteranorientering och den kommer att inledas i Aneby den 10 april.
Läs mer…


Res och tävlingssugen?
Inbjudan från Veteranerna i Sörmland och Västmanland

Läs mer här65 personer sprang nyårsrännet i år – i en nästan snöfri terräng runt klubbstugan i Örsbäcken på de 4 banorna som Bengt Larsson hade lagt. Tack till Lars-Åke och Birgitta Brengdahl för ett bra arrangemang.
I samband med arrangemanget samlades det in 3 800 kr till Strokefonden.
Vi passar på att önska alla
Ett Gott Nytt År 2019
Resultat Nyårsrännet 2018-12-31
65 deltagande.
Kort lätt bana, 2,3 km
Damer
1 Charlotte Dufva SOL Tranås 40.15
2 Siri Dufva -”- 40.16
3 Nea Andersson SOK Aneby 57.02
4 Linnéa Lidbrink Tranås 57.23
Läs hela resultatlistan här….

Länk till lite foton


I väntan på våren så kan Ni passa på att läsa den sedelärande historien om
Två orienterare utan karta och kompass

Julgranen är det viktigaste för mig när det gäller julfirande och följaktligen skulle vi ha en julgran i sommarstugan där vi tänkte fira….. Läs mer här…..


God Jul och Gott Nytt År till alla Veteraner och besökare till hemsidan.

 

 
Foto över sjön Sommen med ett ”sjösatt vikingaskepp”
Klicka på bilden för större storlek

87-årige Bengt Olov har orienterat i 70 år: ”Det blir alltid nån bom”
Kolla klippet om Veteranerna i Sörmland.


Höglandets Veteran-OL
Deltagarstatistik för 2018

Vårsäsongen
Datum   Arrangör                     Kort   Kort, lätt   Mellan   Lång   Tävl.   Övriga    S:a
04-11    Boxholms OK                  22        8              17            8        55         8           67
Läs hela statistiken 2018


Veteranprogrammet 2019 för Östergötland finns upplagt på fliken för tävlingsinbjudningar.


Anteckningar från rådslaget i Aneby  finns här…..


Så är säsongen 2018 till ända och avslutningen avgjordes  som tidigare under säsongen i ett härligt väder om än något kylslaget. Bo Henriksson överraskade med att presentera en ”sprinttävling” på 4000-dels karta i terrängen runt Tallbacken. Tilltaget gillades av alla deltagare och får gärna upprepas under nästa säsong.
Rådslaget var förlagt till stiftsgården Gransnäs som glänste i höstens alla färger vilket kan beskådas om Du klickar på fotot ovan. Inga stora förändringar inför nästa säsong men det går bra för arrangörerna att dela upp långa banan också i en dam och herrklass så som skett under höstens senare tävlingar. Införskaffande av hjärtstartare diskuterades livligt och Ivan fick i uppdrag att jobba fram en plan för detta.
Den knasiga resultatlistan är uppdaterad 181025 med hjälp av Rohnny Andersson.
Resultatlista, banor  sträcktider


Så här brukar det inte se ut på Grännaberget när vi gör ett besök i mitten av oktober. Senare på dagen visade den t.o.m. 18 grader. Ingen klagade dock. Totalt var det 71 löpare som sökt sig till Gränna denna soliga dag. Kulturkvarten bestod av att trubaduren Pelle Brandt berättade om bluegrass-tradtionen samt sjöng till eget ackompanjemang ett antal sånger i denna schanger till åhörarnas stora förtjusning.
Resultatlista, sträcktider och banor.


OK Njudung erbjöd både nästan sommarvärme och banor med möjlighet att missa, även om alla säger sig ha varit vid nästan varenda kontrollpunkt på kartan tidigare. Deltagarantalet fortsätter att växa för varje vecka som hösten framskrider och denna gång var det 85 deltagare. Kulturkvarten stod Stefan Larsson för med en kort tipsrunda runt huset gällande nya karttecken som gäller för kartor ritade fr.o.m. detta år. Efterföljt av en gemensam genomgång av rätta svar och förklaringar. Detta blev nog en tankeställare för många och anledning att läsa på till nästa säsong. Resultatlista och banor


Nytt deltagarrekord för hösten 80 startande i den något kyliga morgonen. Arne Envall trotsade kylan och hejade på löparna vid sista kontrollen. Göran Nilsson svarade för kulturkvarten och berättade den dråpliga historien om orienteringsresan till Ryssland och Ukraina 1989. Resultatlista och banor


Förslag till tävlingsprogram våren 2019  finns här


Avslutningsträffen i Aneby inleds med orientering vid Tallbacken. Efter avslutad tävling blir det samling på ungdomsgården Gransnäs i Askeryd för måltid och rådslag.

Kostnaden för måltiden subventioneras till en del av vår egen kassa men en egenavgift på 60 kr kommer att tas ut.
Anmälan om deltagande i den avslutande måltiden görs klubbvis till Tommy Olausson, SOK Aneby senast vid träffen i Gränna den 17 oktober. Skriftlig anmälan eller e-post bommen.olaussonathotmail.com (Byt at mot @, slå slipper Tommy spam) Läs mer


Fantastisk uppslutning till Bodafors OK:s tävling, deltagarrekord  med 74 startande trots dåligt väder med regn och blåst.Resultaten finns under resultatfliken här  Och banorna  finns här
Fotoalbum från tävlingen


I ett strålande höstväder hade Ivan strängat banor som även passade Thore  enligt egen utsago. Alla såg ut att trivas och dessutom så fick vi lyssna till en ”livsresa” som är näst intill otrolig, läs mer här Resultatlista från dagens tävling hittar Du här….

Nästa vecka tävlar vi vid Bodafors OK:s klubbstuga vägvisning från genomfarten i Bodafors


Tävlingen i Sävsjö innebar det första tillfället med höstliknande förhållanden. Temperatur bara lite över 10 grader och ett par kortare regnskurar fick deltagarna uppleva. Banorna finner du här och här är resultaten från dagens arrangenag.


Referat från klubbmatchen 5 september 20198  Läs mer här…..


Så var den då avgjord klubbmatchen mot Vätterbygdens veteraner som denna gång blev lite för starka för Högländarna – men vi kommer igen till våren taggade till tusen.
Slutresultatet blev 873 – 813 till Vätterbygden vi säger grattis
Resultatlistorna och banorna klickar Du fram här…..

Några bilder från tävlingen
finns att beskåda här….


Startlistan till onsdagens träff med Vätterbygdens veteraner finns att läsa här….


Arrangerande Boxholms OK hade valt gården Gärdslätt till start och målplats där gårdsägaren Johan själv ritat kartan över sin och grannarnas mark.Lite lagom kuperad skogsmark och kluriga kontroller. Johan berättade om gården som drevs som ekologiskt jordbruk och dess 30 mjölkkor. På kulturkvarten hade Ellinor med sig utställningskossan Isabell som modell. Hon berättade bl.a. om att kossan fick genomgå lite  skönhetsvård innan det var dags att äntra scenen på utställningen. Håret rakades och fönades och skinnet på juvret smordes in för att det skulle blänka. Det var  en trevlig och ovanlig kulturkvart med eko-tema.
Banorna är uppdaterade även så resultat och sträcktider.
Här finns några foton som Karl-Johan Norén tog under tävlingen.


Äntligen ett riktigt skönt normalt soligt sommarväder när Forserums SOK bjöd in till orientering vid badplatsen i Forserum. Bra banor i kuperad terräng tyckte de flesta av deltagarna.
Banorna är uppdaterade även så resultatet och sträcktider, tävlingsrapporten kommer senare och kanske även lite foto från Stellan.


Så kom då äntligen den normala sommaren tillbaka med lite duggregn men faktiskt så visade sig en blå strimma himmel under tiden då kulturkvarten pågick.
Vi ber om ursäkt för strulet med skalorna och hoppas att Ni trots allt fick en skön upplevelse i Illernreservatet.
Resultat och banor är uppdaterade och lite fler foton kommer senare att läggas upp under fliken Foto.

Allsång på Mossebo, lyssna här.


Så var premiären avverkad i 30-gradig värme i Lövhultsterrängen, antalet startande var lite lågt endast 47 personer deltog men det finns mycket som kan ha påverkat, det vackra varma vädret, ej avslutat sommarvistelsen i stugan och mycket annat. Kartor och resultat är klara, tävlingsrapporten som finns här


Inbjudan till klubbmatch 180905 OBS Ny Datum Läs mer…..

Tävlingsprogram för höstsäsongen 2018 Läs mer….

Deltagarstatistik vårsäsongen 2018, (10 tävlingar) Läs mer…..


Vårens sista tävling avgjordes i Ormaryd på TT-vallen i strålande sol ända fram till att alla utom en hade kommit i mål. Då kom en kraftig regnskur som förklarade vårsäsongen avslutad….

Resultat och kartor inlagda, lite foton från Stefan hittas här….


Fejden Småland – Östergötland 2018

För 475 år sedan möttes dackar och kungens män i en episk fejd NV Mjölby.
Igår skedde det igen. 100 Skogskarlar och Skogsflickor från Småland och Östergötland samlades vid Skogssjön och grep sig sedan an dagens uppgift, dvs att på kortast tid leta rätt på kontrollpunkterna i den bitvis dramatiska istidsterrängen.

När dammet hade lagt sig och tävlingsadministratörerna hade räknat färdigt kunde resultatet kungöras.Det var naturligtvis som förväntat, dvs De Ostgothske orienterarna vann med god marginal.

Resultat poäng:

Klass Småland Östergötland
Damer Lång 0 12
Damer Mellan 10 22
Damer Kort 8 26
Herrar Lång 12 25
Herrar Kort 13 17
Herrar Mellan 14 28
Istidsspåret 3 5
Summa 60 135

Förvisso var Östgötarna fler till numerären (60 / 40) med även räknat i proportion till deltagarantalet hade vi vunnit.
Stort tack till arrangörsteamet med Ingemar Magnusson och Håkan Gustafsson i spetsen!
Nästa år pratas det förstås om att en gruvlig hämnd skall utkrävas i de djupa skogarna kring Mariannelund…..


Skogsflickor och skogskarlar Fejden Småland – Östergötland 2018  Läs mer….


Klubbmatchen mot Södra Vätterbygdens veteraner avgjordes i ett riktigt ordentligt sommarväder med en temperatur som låg strax under 30º. 127 tappra veteraner kom till start och segrande ur striden gick Höglandet med siffrorna 914 mot 755 för Vätterbygden. Resultatlistor finns under resultatfliken.
Bilden: Tore berättar om sina eskapader i Illernskogen…

Länk till bildgalleri från klubbmatchen hittar Du här
Reportage från Tranås Tidning läs mer…


Den omledda trafiken från Sunhultsbrunn till Tranås har under den gångna veckan ställt till många problem och förseningar i trafiken. Den sista rekommendationen är då att ta den gamla vägen från Uppgränna till Tranås, förseningen blir obetydlig men säkrare.
Skulle det ändå uppstå försening så meddela 070-6016883
Startlista och PM finns att ladda hem här


VI SÄGER ETT STORT GRATTIS
till Carl-Erik Gustafsson som passar på att fylla 90-år i veckan och som oftast är deltagare på våra tävlingar. Han uppvaktades av styrelsen med en blomsterkvast och önskades en trevlig födelsedag.


På industriområdet i Aneby avgjordes årets sprint-DM på pingstafton, många deltagare och en hel del publik njöt i det vackra sommarvädret. För några våra veteraner blev det bra placeringar och medaljer och i fotogalleriet nedan finns resultat och några bilder från förmiddagens tävlingar.

Kartritare och banläggare P-O Derebrant ser ut över arenan
« av 12 »

Resultat, kartor och tävlingsrapport från GBOK:s tävling 180516 finns upplagt under respektive flik på hemsidan.


OBS OBS OBS
Vårt kära trafikverk har beslutat sig för att stänga väg 32 från Traneryd till Tranås södra infart mellan 17 – 30 maj kl.18.00. Detta ställer ju till det för Er när ni kommer hit för klubbmatchen den 30:e maj. Alternativa vägar är återgivna på den länkade bilagan från Trafikverket.  Jag vill bara att ni ska uppmärksamma det så inte någon försöker att ta väg 32 från Säby in till stan. ….
Läs om utökad skyltning till tävlingen här
Ha det bra så syns vi den 30:e!


2-maj 
är det dags för OK Njudung att arrangera tävling
Vägvisning i Holsbybrunn Dusch inomhus.


Lite nytt om visning av hemsidan, totalt antal besök sedan 1 jan till 1 maj i år är nästan 12.000, lite över hälften av dessa är svenska användare. I stort sett finns det visningar över hela världen totalt 153 länder finns på listan.

NYTT
Det har skett lite förändringar på hemsidan – och det är jag som är orsaken – jag har flyttat tävlingsrapporten till en flik som heter ”Tävlingsrapporter” och där finns även kartorna under klubbnamnet som tidigare.


PREMIÄR
Gunnar Palmqvist meddelar att premiären för Veteran-OL kommer att gå av stapeln som planerat den 11 april i Boxholm – Välkomna!


SOK Aneby arrangerar småländsk vårpremiär
i orientering lördag 14 april.

Nu kommer våren och snön smälter den kommande veckan. Dags att arrangera vårens första orienteringstävling i Småland. Läs mer här….

Till veteranorienterarna på Höglandet!
Snön ligger djupare än på flera år i skogarna på Höglandet. Barmark till
veteranpremiären känns just nu lite osäkert. Men vi hoppas att snön har smält bort när det är dags för vårens första veterantävling.
Läs fortsättningen här

Tävlingsbestämmelser och tävlingsprogram är uppdaterade och finns under fliken Höglandets OL-veteraner.


Inställd tävling
Om någon hade tänkt att åka till Motala för att begå vårpremiär på deras Veterantävling den 15 mars – så stanna hemma för den är inställd… kanske inte så förvånande.
Meddelade Gunnar Palmqvist i Boxholms OK idag 7 mars.


SOL Tranås sista orientering för 2017 på nyårsafton avslutades på topp med deltagarrekord 69 startande.
Till  Cancerfonden avsattes 3 500 kr.

Så tack för oss och God fortsättning på det nya året till alla deltagare genom åren, säger Micke och Uffe som med denna tävling sätter punkt för arrangemanget.
Förhoppningsvis finns det kanske nya krafter som tar vid.
Resultaten kan läsas här


Micke och Uffe, SOL Tranås bjuder in till det årliga Nyårsrännet
på Nyårsafton 2017

Passa på att röra på Er innan nyårsfirandet – delta i det traditionella Nyårsrännet
Start i Örsbäcken mellan 9,30-10,30
Det kommer att finnas fyra olika banor att välja på.
Ta sista chansen att springa orientering då snön verkar lysa med sin frånvaro eller se det som en kickstart på 2018

Alla är välkomna!


Snön ligger djup utanför fönstret – men vi närmar också tiden då det vänder och går mot ljusare tider. Men därefter ska vi fira Jul och Nyår och naturligtvis invänta säsongspremiären – detta år i Boxholms OK:s regi den 11 april.
Tills dess håll ut och träna på så gott det går.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2018


Det kom ett mail…..

Hej!
Jag vill tacka er för att vi på Ing2 fått vara med på era veteranträningar. Det ger oss mycket att komma ut på andra kartor/annan terräng.
Dessutom bra banor!

Ing2 vann i Försvarsmaktsbudkavlen i orientering v43 i Karlskrona! Ni var en del i det! Tack!

Erbjuder er som vi sprungit hos och fått kartor gratis möjligheten att låna SI-pinnar och SI-enheter om ni behöver vi något arrangemang.

Återigen Tack!

Mvh
Lt Oskar Svärd
C Idrott- och Friskvårdsavd.


Statistik och protokoll från rådslaget samt 2018-års tävlingsprogram är inlagt
– och samtidigt får vi passa på att hälsa Boxholms OK välkomna till Höglandets OL-veteraner- de arrangerar första tävlingen den 11 APRIL 2018.


Avslutning Höglandets Veteran-OL, 2017-10-18
Eksjö SOK
Rapport från sista deltävlingen
Kartor här och resultat här

Statistik och tävlingsprogrammet kommer att läggas upp senare i oktober.

Avslutningsmiddag efter sista deltävlingen

Alla mätta och belåtna efter den välsmakande måltiden som serverades.

Annika Fyhr anläggningschef på Eksjö kommun gav oss en delAnnika Fyhr anläggnings chef i Eksjö Kommun
historia om Olsbergs Arenas tillkomst 2011. Att Eksjö kommun
och Olsbergs i Eksjö i stort delade på kostnaderna för projektet.
Sporthallen som användes till 80% av sportaktiviteter och resterande 20% till evenemang. Arenan har ca 800 fasta sittplatser. Dagtid används hallen till skolaktiviteter av skilda slag.

Barbro Rydén avtackas med en blomma efter många års styrelsearbete

Barbro Rydén avtackades med en blomma efter många års träget arbete med att förse SISU med aktivitetsrapporter från våra tävlingar

Allan ber inte om nåd snarare är det historiedags
Som avslutning så ledde Allan Olovsson allsången med vår kampsång på sedvanligt sätt och naturligtvis så fick vi oss en historia till livs också.


För alla Höglandsveteraner som sprang Boxholm OK:s tävling 171012
så finns resultatet här.

edfHöglandets Veteran-OL, 2017-10-11
OK Njudung
Kartor här och resultat här

Några fler foton här

Arrangör: OK Njudungmålgång vet-ol
Datum: 2017-10-11
Plats: Vetlanda
Karta: Vattentornet, nyreviderad 2017 av Stefan G Larsson
Banläggare och tävlingsledare: Allan Olovsson
Övriga funktionärer: Stefan G Larsson, Margareta Larsson, B-Å Arvidsson, Mats Flink, Sören Svärdh, Kjell Rosgren
Kulturinslag: Patrik Lööf berättade om ISCAR arena, en idrottshall för bollsporter som innebandy och handboll. Även skolan har undervisning i arenan.
Väder: Från en mulen grådisig morgon till solsken från en klarblå himmel
Antal startande: 84 (+ 4 från försvarsmakten)
Ej tävlande: 8


Inbjudan till Boxholms OK:s Veteran-OL 12 oktober, läs mer


Höglandets Veteran-OL, 2017-10-04th
Grännabygdens OK
Kartor här och resultat här

Arrangör Gränna-Bygdens OK
Plats Grännaberget
Banläggare Anders Larsson
Funktionärer Göran Ericsson, Sten Åström, Björn Thiger,
Göran Jansson.
Övrig deltagare Stig Adolfsson OK Bävern

Adelövs marknad början 1900-talet


Kulturinslag
Sten Åström berättade om Adelövs marknad
”Klicka på fotot”

Vädret Växlande molnighet, uppehåll c.a 12 grader varmt
Deltagare Tävlande 69, funktionärer 6, övrig 1, totalt 76 stycken


Preliminära tävlingsprogrammet för våren 2018 finns här.


Efter en vårsäsong då deltagarantalet på våra träffar sjönk ganska drastiskt har det sett bättre ut under hösten. När tre träffar återstår är antalet startande i höst i medeltal 75, vilket är i paritet med förra hösten.

Årets avslutningsträff arrangeras av Eksjö SOK den 18 oktober.
Samlingsplatsen är flyttad från Skidstugan till Storegårdshallen medan måltid och rådslag är förlagd till närliggande Olsbergs Arena.
Vår gemensamma kassa tillåter tyvärr inte att vi subventionerar hela måltiden utan vi kommer att ta ut en egenavgift på 50 kr per deltagare.
Anmälan om deltagande i måltiden ska göras klubbvis och lämnas till Göran Nilsson senast vid träffen i Vetlanda den 11 oktober.

Vid avslutningsträffen kommer som vanligt ett rådslag att hållas med summering och utvärdering av årets Veteran-OL. Synpunkter på vår verksamhet och önskemål om förändringar kan lämnas till oss i ledningsgruppen, helst före avslutningen.
En utvärdering av årets klubbmatcher mor södra Vätterbygdens veteraner  står också på programmet och så ska en ledningsgrupp för 2018 utses.

Ledningsgruppen
Ivan Karlsson.


Höglandets Veteran-OL, 2017-09-27
Bodafors OK
Kartor här och resultaten här

Arrangör:2017-09-27 Bodafors OK
Plats: B-fabriken, Bodafors
Banläggare: Monica Berggren och Jan Wingstedt
Funktionärer: Jan Hellqvist, Rosemarie Hellqvist, Lindor Lindén, Monica Berggren och Jan Wingvet3stedt.
Kulturkvart: Mikael Löfström berättade om satsningen på Kulturgatan i Bodafors där arvet efter intarsiakonstnärerna Julius och Rolf Lehman förvaltas. Läs mer
Väder: Solsken och riktigt skönt
Deltagare: 84 startande och 5 funktionärer.

Övrigt: Enligt reglerna för banläggning för Höglandets veteranorientering bör banorna ha olika förstakontroller. Vid denna tävling hamnade två förstakontroller mycket nära varandra. Enligt gängse banläggningsregler bör kontroller som ligger nära varandra dels ha icke förväxlingsbara kodsiffror, dels ha olika kartsymboler. Det första kravet uppfylldes. Emellertid var det en brist beträffande det andra då bägge var brantfötter. Detta ber banläggarna om ursäkt för. Dock visar Höglandets orienterare en oerhörd noggrannhet då det endast var en veteran av 84 startande som på grund av felstämpling fick utgå redan vid första kontrollen.
Mot slutet av de tre längre banorna passerades en torvmosse. Torvgravarna är på kartan markerade som opasserbara. Emellertid är avgränsningen diffus i terrängen vilket tyvärr gjorde att ett antal veteraner råkade ut för obehagligheter i den bottenlösa myren. En eloge får ges till Tore Johansson, som med risk för egen SI-pinne hjälpte medtävlande som djupt fastnat i dyn. Saknad SI-pinne skall normalt leda till uteslutning. Arrangören har emellertid kontrollerat kontrollenheterna och kan konstatera att Tore fullföljd banan och blir godkänd.

Intressant föredrag om kulturgatans framtid...

Intressant föredrag om kulturgatans framtid…

Reklam för kulturgatan i Bodafors

Reklam för kulturgatan i Bodafors


Höglandets veteran-OL, 2017-09-20

Arrangör: OK Bävern
Plats: Lilla Fifflekull, öster Ekenässjön
Karta: digitalt särtryck ur karta ”Fifflekull”
Kartskala: Korta banorna 1:5 000, mellan och långa banorna 1:7 500
Banläggare: Ivan Karlsson
Funktionärer: Gösta Andersson, Ingvar Fransson, Stig Adolfsson, Robin Schagerlind, Sven-Olof Hultgren, Åke Hultgren och Stig Hultgren.
Övriga deltagare:  Barbro Rydén, SOL Tranås
Kulturinslag:  Anders Andersson, vars gård vi denna dag gästade, är ledare för Vetlanda Skvadron i Smålands Husarer. Berättade om Smålands Husarers historia och om den kamratförening som nu för husarernas traditioner vidare. Läs mer på skvadronens hemsida
Väder: En gråmulen dag med tidvis lätt regn och ca 10 plusgrader.
Deltagare: 66 tävlande, 7 funktionärer, 1 övrig deltagare
En regnig dag i L:a Fifflekull…… kartorna finns här


Klubbmatchen 13 september i Nässjö
 ….blev en rafflande tävling i Lövhultsterrängen där slutligen Höglandet stod som vinnare med 872 poäng mot 855 för Vätterbygden.

Resultatlistorna finns här


Startlista och PM för klubbmatchen 13 september i Nässjö
finns här
OBS Ny version 170911 OBS 


HÖGLANDETS VETERAN- OL i Sävsjö
2017-09-06
cof cof
Trots vattenpussarna på bilden så var det uppehåll under i stort sett hela tävlingen, ett 60-tal löpare deltog i tävlingen.
Kartor finns här 

REDOVISNING :
Arrangör: IFK Sävsjö
Plats: Högagärde
Funktionärer: Jan Brandin, Åke Eckerbom, Bibbi Funke, Peter Funke, Thomas Johansson, Susanne Porsgaard, Birgitta Söderquist, Nilsevert Söderquist och Bo Turesson.
Banläggare: Åke Eckerbom
Kulturinslag: Johan Hermansson och Jan Brandin berättade om den alpina verksam- heten i Högagärdebacken, sett ur såväl historiskt som futuralt perspektiv.
Deltagarantal: 77 – varav 63 orienterare, fem övriga motionär och nio funktionärer.
Väderlek: Något fuktigt, i stort sett vindstilla och en temp runt +13.- Ja, det var vad budgeten medgav.


HÖGLANDETS VETERAN- OL i Tranås
2017-08-30

Plats: 5-dagarsmålet 1972, vid Mårdsmålen

  cof 

Banläggare:        Sven-Olof Lundin, Lars-Erik Karlsson
Funkti
onärer:    Kjell Lindholm, Gerd Lindholm, Bo Andersson, Mattias Rundgren, Dag Fransson, Barbro Rydén, Berith Karlsson, Lars-Erik Karlsson, Sven-Olof Lundin, Jan Hultman, Håkan Axelsson, Ingvar Ahlsén, Lars-Åke Brengdahl, Nils-Birger och Anna-Karin Johansson, Bengt Larsson och Ludwig Stüker
Övriga:  Boo Nordin SOL Tranås, Sven Käck SOL Tranås,Ingalill Lif och Marianne och Bengt Lif SOL Tranås, Inga-Lill Fransson, Kerstin Dehlin Gamleby
Kulturkvart:        Håkan Axelsson berättade om skogsvård med början från 1800-talets slut fram till dagens moderna skogsbruk
Väder:                    Lite duggregn på morgon men senare sken solen och det var riktigt skönt
Deltagare:       72 startande, 17 funktionärer, övriga 5 st.
Bosse Nordins foto hittar Du här

Resultatlista pdf här

Reportage i Tranås Tidning

Du som använder Livelox klicka här


SOL Tranås hälsar alla veteraner välkomna till
etappen i Tranås den 30 augusti 201
7.
Vägvisning från Rv 32 Norra infarten till Tranås – därefter skyltat från LIDL-rondellen till Mårdsmålen.

Vi parkerar i anslutning till  Lunch café Pelargonen – så passa på och ät lunch efter tävlingen.

Vi samlas på en del av målplatsen för 5-dagars 1972, se urklipp här


Forserums SOK 170823

cof
Kartorna finns här…..

Resultat finns under resultatfliken
*        Tävlingen anordnades med sågverket i Ö. Höreda ca 5 km N om Forserum som TC      och med tävlingsterräng Ö och N ut mot Hattasjön och Kungssten.
*        Antalet deltagare var 82 st på de fyra banorna.
*        Forserums SOK hade följande funktionärer: Ann-Marie och Mats Birgersson, May-Sofie och Alf Olsson, Christina och Stellan Ahnström samt Rohnny Andersson. Närvarande som inte deltog i tävlingen var minst 5 personer. Totalt på plats var alltså minst 94 personer.
*        Kulturkvarten hölls av klubbens ordförande och tillika verksamhetschef för vårdcentralen Bra liv i Nässjö. Innehållet kretsade kring  hur vårdcentralen arbetar och vad som  är Görans arbetsuppgifter.
*        Efter en kall natt så blev det en klar men något kylig, mestadels solig höstdag med upp till omkring 15 graders temperatur.


OBS OBS Vägvisning för Forserums tävling i Ö. Höreda 170823 finns här


OL-premiären i Aneby 170816
Veteran-OL för hösten 2017 startade som tidigare år i Aneby, närmare bestämt Gränseryd, Lommaryd.
Regntunga skyar hängde över tävlingsområdet – men detta hindrade inte 67 höstystra orienterare att ge sig ut på Bo Henrikssons lagda banor. Men regnet uteblev och det blev för oss alla en härlig dag i skogen.
Kartorna finns här…..
Resultat finns under resultatfliken
Övriga medverkande:
Lars-Åke Nordén, Bo Henriksson, Ingvar Thuresson, Sven-Olof Fransson, Göran Karlsson, Karl-Åke Källming, Tommy Olausson, Thore Johansson, Kalle Ramde och Lisen o P-O Löfqvist.
Kulturkvarten bestod av lite sång och musik från några medlemmar ur Lommaryds Gubbaförening som också berättade om den verksamhet som denna gamla förening utövar. Den startade år 1884 med den andemening att hjälpa de fattiga i socknen, framförallt barnen att kunna få tillgång till skor/pjäxor för den kalla årstiden. Fortfarande idag går alla insamlade medel, ca. 30 000,-/år till olika projekt ute i världen för att hjälpa behövande. Läs mer….


Höstsäsongen 2017
16 augusti drar tävlingarna igång igen – med SOK Aneby som arrangör –
vägvisning från Lommaryds kyrka och eget vatten ska medföras.
Väl mött i Smålandsskogarna!


Inbjudan till klubbmatchen i Nässjö hittar Du här


Höstprogrammet
Nu finns höstprogrammet uppdaterat på fliken tävlingsprogram 2017
och bestämmelser för banläggare är också uppdaterat och bör läsas igenom av ansvariga banläggare. Datum och inbjudan för klubbmatchen hittar Du här.
Ha en trevlig sommar så ses vi i augusti igen!
Örserum, Ekenässjön och Tranås
Tore, Ivan och Barbro


Vårens statistik finns här

cofI ett strålande sommarväder avslutades vårsäsongen för Höglandets Veteraner vid den väl valda samlingsplatsen Nykvarn vid Svartåns källområde.
Vi börjar alltid våra träffar med lite morgongymnastik som Du kan se om Du klickar på bilden till vänster, fler  bilder här nedan
Kartor från tävlingen finns här och resultaten här

Nykvarn den gamla kvarnbyggnaden är intaktKvarndammen med näckrosor i mängd

Resultat Höglandets Veteran-OL
Arrangör: Annebergs GIF
Plats: Nykvarn
Datum: 2017-06-14
Funktionärer: Roland Sandahl, Nils-Åke Blom, Nicke Blomqvist, Ronny Blomqvist, Lennart Sahlin, Olle Karlsson, Göran Dehlin, Kerstin Dehlin, Stefan Arbin och Gunvor Arbin.
Banläggare: Roland Sandahl
Kulturinslag: Nils-Åke Blom berättade om Anneberg som industrisamhälle samt AOJ-järnvägen.
Väder: Varm och solig sommardag.
Antal startande: 82
Övriga: Anna Kyhlberg och Lars Vigant.


Målgång
Höglandets Veteranorienterare i Eksjö trotsade ett envist regnande – men det behövs ju regn.
Kartor här och resultaten här

Rapport från Veteran-OL i Eksjö den 7 juni 2017
Antal startande: 61

Tävlingscentrum: var förlagt till Lundstorps hembygdsgård.
Banläggare: var Lennart Henriksson. Regnet föll tungt över både orienterare och skogen. En efterlängtad rotblöta.
Funktionärer: ESOK 11 Dagmar Lööf, Lennart Granstedt, Lennart o Birgit Henriksson,
Margareta Karlsson, Roger Dahlsten, Tage Dunberg, Göran o Berit Nilsson, Sven Karlsson och AnnChristin Lööf.
Övriga:
SOK Aneby 2 Kalle Ramde, Ingalill Fransson, SOL Tranås 1 Marianne Lif.
Totalt: 75 st
Kulturkvart: Kaj Hörberg, ordförande i Albert Engströms sällskapets Smålandsdel Berättade om Albert och läste valda stycken ur hans verk.
Ivan Karlsson tackade arrangören och hälsade välkommen till Anneberg näst onsdag.


ESOK

OBS OBS ändrad samlingsplats Eksjö
Ändrad samlingsplats på ESOK:s veterantävling 7 juni, samlingen blir vid Lundstorps Hembygdsgård mellan Skiverstad och Smedstorp mot Askeryd.
Klicka på kartan för större karta


NYTT Komplett resultatlista finns på resultatfliken, klicka här

 RESULTAT Stafettmatchen 170601
Det blev en förkrossande seger i stafetten med tre av våra lag i topp när stafetten avslutats. Det var lag nr 1 med: Stellan Ahnström, Gunvor Arbin och Lars-Åke Brengdahl som gick segrande ur striden. Tvåa blev 3:e laget med: Göran Dehlin, Margareta Larsson och Bo Henriksson medan 2:a laget med Arne Svensson, Åke Eckerbom och Roland Sandahl belade trejeplatsen…. bra jobbat av alla inklusive laguttagaren. Resultatlistor finns via länkarna nedan – men Ivan kommer nog med en egenkomponerad lista lite senare.
Det blev 13 lag som kom att räknas in i stafetten som vanns övertygande av Vätterbygdens Veteraner, vi gratulerar till segern och lovar att vi ska komma igen med förenade krafter till nästa år…
Resultat stafetten här
20170601_092851Individuella resultat från klubbmatchen på denna länk. Vill Du se lite foton så klicka på bilden.
Kartor med stafettbanorna finns här


Inbjudan och anmälningslista till stafett- klubbmatchen mot Södra Vätterbygdens veteraner hittar Du här


HÖGLANDETS VETERAN-OL

2017-05-24
Arrangör: OK Bävern
Plats: Mellan Näsby och Boda
Karta:  Digitalt särtryck ur databas ”Klubbstugan”
Kartskala: Korta banorna 1:5 000, mellan- och långa banorna 1:7 500.
Banläggare: Ivan Karlsson
Funktionärer: Gösta Andersson, Ingvar Fransson, Stig Adolfsson, Åke Ericson, Stig Hultgren, Åke Hultgren och Gert Westerdahl.
Övriga deltagare: Leif Joakimsson, IFK Stockaryd, Lars Vigant, SOK Aneby, Margareta Palm, IFK Sävsjö och Kerstin Dehlin, Annebergs GIF.
Väder: En vacker sommardag med solsken och ca +20.
Deltagare: 75 tävlande, 8 funktionärer, 4 övriga deltagare.
Några foton från OK Bävern finns här


HÖGLANDETS VETERAN-OL i Örserum

2017-05-17
Arrangör: Gränna-Bygdens OK
Plats: Sågen, Örserum
Banläggare: Sten Åström
Funktionärer: Göran o Anita Ericsson, Anders Larsson, Tom Persson,
Göran Jansson och Tore Johansson
Kulturinslag: Hans o Bertil Hugander berättade om Örserum
Vädret: Upphörande regn
Deltagare: Tävlande 63, funktionärer 6, totalt 69 stycken

Kartorna från dagens tävling i Grännabygdens regi finns här
Resultatlista här


cof
Veckans veteranorientering utanför Fredriksdal genomfördes i kyla men detta avskräckte inte deltagarna från att använda parkeringsplatsen som  badplats efter genomförd tävling…..
Kartor finns inlagda, resultatet är inlagt här


Inskillbjudan till klubbmatchen för Höglandet och Vätterbygdens veteraner som avgörs torsdag 1 juni i Skillingaryd finns nu på fliken Höglandets OL-veteraner/stafett/klubbmatch men Du  hittar den här


HÖGLANDETS VETERAN-OL i Vetlanda
2017-05-03

Arrangör: OK Njudung
Plats: Vetlanda
Karta: Tångerda, ritad av Stefan G Larsson 2015
Banläcofggare och tävlingsledare: Allan Olovsson
Övriga funktionärer: Stefan G Larsson, Margareta Larsson, B-Å Arvidsson, Mats Flink, Sören Svärdh, Kjell Rosgren
Kulturinslag: Håkan Turesson, markägare, berättade om Tångerda gård, där han sedan tio år bor med sin familj.
Väder: Solig vårdag, ca 14 grader
Antal startande: 80
                                         Ej tävlande: 12


HÖGLANDETS VETERAN-OL i Tranås
2017-04-26

Plats:                     SOL Tranås klubbstuga Örsbäcken
Banläggare:        Lars-Åke Brengdahl
Funkti1303521onärer:    Kjell Lindholm, Gerd Lindholm, Bo Andersson, Mattias Rundgren, Dag Fransson, Barbro Rydén, Berith Karlsson, Lars-Erik Karlsson, Sven-Olof Lundin, Jan Hultman, Håkan Axelsson, Ingvar Ahlsén
Övriga:   Anita Eriksson OK Bävern, Boo Nordin SOL Tranås,
Sven Käck SOL Tranås, Olle Lif SOL Tranås.
Kulturkvart:        Jan Justegård från lokaltidningen Tranås Posten, berättade bl.a. om     hur en tidning blir till och utvecklingen för densamma.
Väder:                    Soligt men gråkallt
Deltagare:        61  startande, 13 funktionärer, övriga 4 st.
Fler foton hittar Du här


Andra Veteran-OL våren 2017 i Stockaryd

Arrangör: IFK Stockaryd
Plats : Tallbacken
Banläggare: Leif Joakimsson
FunktioStockaryd 2017närer: Leif Joakimsson, Sune Johansson, Bernt -Olof Karlsson Börje Cronvall, Göran Knutsson, Krister Karlsson, Lothar Hennig, Kerstin Joakimsson, Roland Bernhardsson.
Övriga: Göran Nilsson.
Väder: 2 plusgrader och strålande sol.
Antal startande: 57.
Kulturkvart: Bengt Birgersson med fru.


Första Veteran-OL våren 2017 i Aneby onsdagen den 12 april.

Den första gången på våren brukar många komma för att träffas och orientera. Vädret för dagen gjorde lite sorti på deltagarantalet, då det var bara 7,5 grader och regn.
Det kom ändå 56 personer som sprang någon av de fyra banorna, och regnet upphörde nästan till första start.
Utöver de tävlande fanns flera på plats. Från SOL Tranås Barbro Rydén, Ann-Karin Argus och Berit Karlsson.
Från SOK Aneby Inge-Bill Vigant, Lasse Vigant, Göran Karlsson, Karl-Åke Källming, Tommy Olausson, Kalle Ramde, Bosse Henriksson, Lars-Åke Nodén, Lasse Svahn, Tore Johansson, P-O Löfqvist och Lisen Löfqvist.
Efter tävlingen och före kulturkvarten hölls en parentation över fyra av de som funnits bland oss, men som inte längre finns kvar. Dessa var: Gunnar Gustafsson och Olle Gustafsson SOL Tranås, Elam Karlsson OK Bävern samt Gerd Walfridsson SOK Aneby.

Kulturkvarten bestod av musik i form av dragspel Ingemar Thorvaldsson och på elbas Våge Wendel. Fin musik blandat med några historier av Ingemar, uppskattades varmt av de närvarande.

cof
GLAD PÅSK och ta det lugnt med äggen
så ses vi i Stockaryd nästa onsdag 19 april


Till veteranorienterarna på Höglandet!

Ännu en grön och snöfattig vinter går mot sitt slut och det är dags att blicka framåt mot en ny säsong med veteranorientering på Höglandet, den artonde sedan starten år 2000.Det har ju blivit något av en tradition att vårsäsongen inleds i Aneby och så blir det också detta år. Den 12 april är det premiärdags vid Tallbacken och sedan följer ytterligare nio träffar under våren och försommaren.

Vid rådslaget i Sävsjö den 19 oktober 2016 beslutades att resultaten på korta- och mellanbanan i fortsättningen ska delas upp i herr- respektive damklass. Resultaten  på långa banan och kort, lätta banan delas inte upp. I övrigt inga ändringar i de gällande tävlingsbestämmelserna.”Bestämmelser för Höglandets veteran-OL” bifogas.

På vår hemsida www.olveteran.se kommer all information om vår verksamhet att finnas. Gäller bl. a. program, resultatlistor och tävlingskartor. Klubbarnas kontaktpersoner ansvarar för att resultatlista, helst i wordformat, snarast efter tävling sänds till www.olveteran.se  där Lars-Erik Karlsson är webbredaktör. Använd det formulär som finns under ”Kontakt” i hemsidans meny. Publicera också gärna resultatlistan på klubbens egen hemsida. En omgång tävlingskartor lämnas till Lars-Erik för publicering på hemsidan.

Vårprogrammet med datum, arrangörer, samlingsplatser, m.m. finns på fliken Tävlingsprogram 2017. Klubbarna uppmanas att lägga in programmet på sina hemsidor och sprida informationen bland sina veteraner. Här finns också ett förslag till program för hösten 2017. Önskemål om ändringar i förslaget lämnas senast den 15 juni.

Välkomna till en ny veteransäsong!
Ledningsgruppen
Ivan Karlsson


Snart är vi där......

Idag är det bara 3 månader kvar innan det drar igång…. och det blir som alltid i Aneby.

Klicka på bilden och njut av det vackra vädret…


kimarpsrondellen-161213-9

Trevlig helg på Er alla skogsluffare och än finns det en chans att springa ännu ett lopp i år – håll utkik  HÄR


Protokollet från rådslaget i Sävsjö finns nu här


Det har kommit till min kännedom att någon har problem med webläsaren Internet explorer – med Firefox och Chrome är det däremot inga problem. Jag har kontaktat hemsidesleverantören och återkommer med besked så småning om. //larserik


IFK Sävsjö Veteranorientering 19 oktober 2016
I gamla sanatorieskogen, avslutning Boda Borg
cof cof cof

Nu blev det rekorddeltagande iallafall – 103 – startade
vid avslutningsdagen i Sävsjö, nästan lika många deltog i den efterföljande lunchen som IFK Sävsjö:s medlemmar fixat på Bodaborg. Efter lunchen vidtog rådslag om vad som varit och vad som kommer nästa säsong om dettakan Du läsa under fliken Höglandets OL-veteraner om någon vecka eller så… Jag lägger in länkar här när det är klart…….

Intresserad av Boda Borg klicka här
………………………………………………………………………………………………………………………………..
cof cof
Det blev ”nästan rekord” denna onsdag i Vetlanda 94 startande, inte fy skam det heller så nu väntar vi på hur många som startar i Sävsjö nästa vecka.
108 personer är anmälda till den efterkommande middagen som i år får hjälp med finansieringen av deltagarna själva. Det kommer att kosta 50:-/ pers. att äta middagen på Boda Borg och betalningen görs i samband med anmälan till tävlingen.
Vägvisning från väg 127 genom Sävsjö.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
img_3047-2
Rekorddeltagande även denna onsdag i Gränna, inte mindre än 97 personer deltog i tävlingen. Och Allan har lovat att OK Njudung skall ha över 100 deltagare nästa onsdag vid Njudungstugan i Östanå.
Kartor inlagda på Grännabygdens kartsida.


img_2905
En regnig morgon byttes vid nio-tiden av ett uppbrytande molntäcke och solen tittade fram lagom när de första deltagarna anlände till Rås gård. Tävlingen avgjordes på södra delen av den nyligen reviderade Illernkartan. Det kom nästan 80 löpare denna dag vilket var mycket bra med tanke på det utlovade regnet.
Länk till mängder av foto hittar Du HÄR

Inbjudan till SOL Tranås 160928


20160921_090449-2  Nytt deltagarrekord……..   
inte mindre än 99 löpare genomförd ESOK:s veteranorientering på onsdagen 21 september vid Ränneborg.


OBS. Eksjö SOK har flyttat tävlingscentrum till Ränneborgs idrottsplats,där tillhandahålls även dusch. Vägvisning från Aborraviksrondellen.


ikhp
Det blev en tuff match mot Jönköpingsveteranerna som vann ganska övertygande, vi säger grattis och lovar komma igen till nästa år.
Men vi är lika glada ändå ser det ut som… på bilden!
Inga kartbilder ännu!
Resultatlista hittar Du här och ett litet videoklipp med bilder här  
Bildgalleri från klubbmatchen


Snart dags för en tuff match mot Vätterbygdens veteraner upplysningar via klubbmatch fliken.
Resultaten och kartor kommer in på vår hemsida också men kolla först ovanstående.

FSOK foton 160831 (3) FSOK foton 160831 (18) FSOK foton 160831 (15)
Härlig terräng i Ö.Höreda vem vill inte jogga runt här… vi fick en liten lektion i hur människorna levde i bygden på järnåldern också av Christina.
Klicka på första bilden för fler foton bl.a. från Stellan Ahnström


OK Bävern 160824 (23)
Ivan och Anders avslutar etappen på vanligt sätt, i bakgrunden väntar Göran Lindell på att få berätta om riksdagsmannen/ kvinnans arbete under ett år.
Inbjudan med karta till Forserums etapp finns HÄR och lite foton HÄR


 20160817_114658 (2)
Underhållning av Lars-Göran med kompisar ur Nässjö manskör vid NOK:s deltävling i Mörekull 160817.


Här startar vi höstsäsongen med tävling i SOK Anebys regi….
Stenbrottet i Askeryd
Lite bilder och mer info  finns här
Bosse Nordins foto hittar Du här
Granitstråket som löper genom kommunen kallas för Smålands-Värmlandsgraniterna, och är ca 1.6-1.8 miljoner år gamla.
Urberget i Aneby kommun består i huvudsak av bergarterna granit och porfyr. Granit är magma som långsamt stelnat under jordytan. Porfyr har istället sitt ursprung i magma från vulkanutbrott.
Det som gör graniten här så unik är den högröda färgen, som kommer från den höga halten kalifältspat. Graniten är också finkornig och svårvittrad, vilket också bidrar till den höga kvalitén. En kubikmeter av Askerydsgraniten väger omkring 4 ton.
Det är ca en kilometer till den övre dammen, och hela området är ca 30 hektar stort. Det finns ett vindskydd med en grillplats att rasta invid.


Höstprogrammet
Nu finns höstprogrammet uppdaterat på fliken tävlingsprogram 2016
och bestämmelser för banläggare är också uppdaterat och bör läsas igenom av ansvariga banläggare. Inbjudan till klubbmatchen hittar Du här.
Ha en trevlig sommar så ses vi i augusti igen!


OK Njudung
Stafettmatchen i Landsbro 160525 vanns av Höglandets OL-veteraner mot Vätterbygdens dito, se resultat och kartor under respektive flik. Du kan även kolla dina mellantider via länk på resultatfliken.
Laguppställningen till stafetten mot Södra Vätterbygdens veteraner kommer att finnas under fliken Höglandets OL-Veteraner/stafett efter kl.18 idag 160517.


Nässjö OK 160511

Hela 77 personer deltog vid tävlingen och resultatlistan är på gång….
IMG_2261 (2)IMG_2274IMG_2270 (4)IMG_2268
Planering inför kommande duster med Vätterbygdens veteraner pågår för fullt, har Du inte anmält Dig så gör det snarast – det är inte värre att springa kavle än en vanlig veteran-OL ”enda kravet att vi ska slå Vätterbygden”…som Tore uttryckte det!
Och vädret var som vanligt perfekt för orientering och banorna bra – finns inlagda.
På kulturträffen efteråt fick vi höra om berggrunden som vi alla trampar på i våra trakter – att den består mestadels av granit. Men att det finns inslag av andra sorter också kalk vid Hamnaryd och porfyr i Marbäckstrakten.
Läs här om Kalkboden i Hamnaryd


Torsdag kl.18.10 är äntligen Resultatlistan på plats, alla löpares namn är understrukna av en anledning som inte går att reda ut…. Men håll till godo….

Kvarglömt TranåsSOLT Vet-OL 160504 (27)SOLT Vet-OL 160504 (29)

I det soliga vädret sprang 61 glad orienterare de svåra men bra banorna (enl. de tävlande) i terrängen vid Örsbäcken. I den efterkommande kulturkvarten berättade Eje Fasth om hur idrotten började i Tranås.
De starka solstrålarna på ovana orienterare gjorde att det kvarglömdes en del attiraljer på gårdsplanen och i bastun.
1st. Campingstol 1 st. hopfällbar pall och ett par läsglasögon med brunt nackband (se bild).
Jag vet inte om någon upptäckte den klädda julgranen med julgransprydnader i slutet av banorna – i annat fall se bilerna ovan…. fler bilder under fotofliken.
Resultatlista publiceras under morgondagen.


Stockaryd 27 april-16 (7)
53
per
soner kom till Stockaryd för att avverka deltävling nr. 2 i ett nästan 0-gradigt väder med lite snöflingor i luften. Men trots väderleken så var det inga sura miner som synes på fotot taget framför resultattavlan.Jan Evansson från Ramoa Adventur Village i Ramkvilla berättade om sin äventyrsby och aktiviterna som passar alla. Det finns äventyr även för seniorer läs mer om Ramoa här.
Inbjudan till stafettklubbmatchen mot Södra Vätterbygdens veteraner finns ute bland klubbarnas kontaktmän/ kvinnor. Anmäl Dig snarast, namnen skall lämnas till Ivan snarast! Inbjudan kommer också att anslås på hemsidan inom kort, under fliken Höglandets OL-veteraner/ klubbmatch Södra Vätterbygden.


20160420_105642

Premiär i Aneby
Så var då premiären avslutad i ett strålande vårväder vid Tallbacken i Aneby. Alla deltagare trötta efter de backiga banorna men återhämtade sig efter en stunds vila och en kopp kaffe. PO Derebrant berättade om kartors framställning i den efterföljande kulturkvarten.
Kartorna finns upplagda nu, men resultatlistan kommer under morgondagen.

Till veteranorienterarna på Höglandet!

Våren är på väg och även om Höglandet för närvarande är täckt av snö så lär markerna vara snöfria när det är dags för veteranernas vårpremiär. Den sjuttonde veteransäsongen inleds den 20 april och som brukligt svarar SOK Aneby för premiärtävlingen vid Tallbacken.
2015 blev ett rekordår med över 1500 starter på våra träffar och vi hoppas förstås att intresset och uppslutningen blir minst lika bra det kommande året.
Årets veteranprogram innehåller ett par viktiga förändringar som beslutades vid rådslaget i Tranås:
Med målsättning och förhoppning om att få bättre spridning på de startande ska samtliga banor ha ett startmellanrum på två minuter. Första start tidigareläggs till kl. 09.30 medan sista blir oförändrad, kl. 11.
Resultatlistor har hittills sänts ut till klubbarnas kontaktpersoner via e-post. Detta utskick slopas och resultatlistorna från våra träffar läggs i fortsättningen endast ut på vår hemsida www.olveteran.se , där Lars-Erik Karlsson är webredaktör. Klubbarnas kontaktpersoner är ansvariga för detta. Använd det formulär som finns under ”Kontakt” i hemsidans meny.
En omgång tävlingskartor lämnas till Lars-Erik för publicering på hemsidan.
Se också ”Bestämmelser för Höglandets veteran-OL” som bifogas.

Vårprogrammet med datum, arrangörer, samlingsplatser, m.m. finns under fliken tävlingsprogam 2016 Klubbarna uppmanas att lägga in programmet på sina hemsidor och sprida informationen bland sina veteraner. Här finns också ett förslag till program för hösten 2016, Önskemål om ändringar i förslaget lämnas senast den 15 juni. OBS OBS
Välkomna till ännu en veteransäsong!
Ledningsgruppen
Ivan Karlsson


God Jul och ett Gott Nytt År

bg


 

20151021_103840 (2)

Anteckningar från rådslag med Höglandets veteran-OL i Tranås onsdagen den 21/10 2015

…………hittar Du under fliken Höglandets OL-veteraner/ ledningsgruppen/ rådslag

_____________________________________________________________

Garmin GPS (2)    UPPHITTAT, se bild

Under säsongen så har det tillkommit en styck laddare, förmodligen till en Garmin GPS i lådan för vår högtalare. Kontrollera med de personer som använt den krånglande högtalaren under hösten och som kanske glömt laddaren i lådan. Hör av Er till Barbro om ni saknar den, eller använd kontaktformuläret här på hemsidan.
__________________________________________________________________

SOL Tranås 151021
20151021_104004 (2)
I ett underbart höstväder avslutades OL-säsongen för veteranerna i Tranås – som synes så var det väl befolkat vid kontrollerna i skogen men även i storstugan vid middagen. Fler bilder från skogen under fotofliken.
Ett par skor kvarglömdes i herrbastun – bild fanns här –  har funnit sin ägare….
Deltagarstatistik inlagd under statistikfliken.
Här hittar Du Boo Nordins bilder
_______________________________________________________
OK Njudung 151014
finns kartor och resultat klara på respektive flik.
Nytt rekord igen 86 startande i Vetlanda – hur många blir det på avslutningen?
_ Länk till fler bilder här
____________________________________________________________

Resultlista och kartor från Grännabygdens tävling finns upplagda på sina respektive platser.
_____________________________________________________________

Bengt och Yngve underhöll med musik och om klubbstugans tillkomst
Bengt och Yngve underhöll med musik och berättelse om klubbstugans tillkomst, medan andra studerade sina missar i skogen….

Bodafors onsdag 30 september med sol och härligt väder…och nytt deltagarrekord igen….85 startande. Resultatlistan hittar Du under resultatfliken och kartorna under arrangör, tävlingskartor. ___________________________________________________________

Onsdag 23:e september var veteranerna på Ränneslätt och orienterade. Göran Nilsson berättade om de balt och tyskläger som fanns på Ränneslätt på hösten 1945.
Baltutlämningen – ett svenskt trauma i Andra världskrigets skugga.
Under Andra världskrigets slutskede anländer ca 3 000 tyska soldater till Sverige österifrån. Dessutom kommer en grupp balter som stridit på den tyska sidan. Flyktingarna interneras i läger på olika håll i landet, bland annat på Ränneslätt utanför Eksjö. Den 15 november 1945 sprids nyheten att UD kommer att utlämna flyktingarna. Många svenskar reagerar starkt mot beslutet och en folkstorm startas..I det baltiska lägret påbörjas en hungerstrejk den 22 november. Trots en intensiv offentlig debatt och brott mot Genévekonventionen äger de första utlämningarna rum den 30 nov – 3 dec. Upprörande scener utspelas när lägren stormas av polis och militär. Flera interner lyckas med sina försök till stympningar och självmord.
Ivan 80 Tore gratulerar Ivan

Efter kulturkvarten hurrade vi för Ivan Karlsson, OK Bävern, som nu blir 80 år – Stort grattis!!!
Fler bilder hittar Du här
____________________________________________________

Banorna från Eksjös tävling 23 oktober ligger upplagda under Arrangörer tävlingskartor, Eksjö SOK
Resultat här
____________________________________________________
Resultatlista
från klubbmatchen mot Vätterbygdens OL-veteraner finns HÄR
Resultaten finns även på Eventor
_________________________________________________________

Startlista klubbmatchen 150909

Till startlistan-  klicka HÄR – listan finns också på Eventor.
________________________________________________________

ÄNDRAD SAMLINGSPLATS Eksjö SOK 23 september
Eksjö SOK:s veteranorientering har flyttat TC den 23 september. Vägvisning sker från den s k Aborrondellen vid SV infarten till Eksjö. Därifrån ca 3 km till TC på övningsfältet. Medtag vatten.
_________________________________________________________

Ja jag undrar hur Ivan fått till kort-lätta banan idag??? Barbro ser fundersam ut

Väntans tider

Lugnet före stormen..

Tore hälsar välkommen till klubbmatchen...

Tore hälsar välkommen till klubbmatchen…

Kartor från OK Bävern är upplagda under Arrangörer tävlingskartor
Resultaten är klara

_________________________________________________________

Anmälningslista till klubbmatchen finns här
_________________________________________________________
Vill Du se sträcktider från Forserums tävling kolla här

Forserum SOK nästa…..
missa inte detta efter rundan i skogen…. det gjorde vi inte heller.  Vi fick höra en väldigt bra presentation om Forserum och alla dess industrier från 1864 tills idag.

Stellan Ahnströms och Rohnny Anderssons bilder hittar Du på fotofliken

  FSOK hembygdsgården 150826 (7)FSOK hembygdsgården 150826 (8)FSOK hembygdsgården 150826 (9)FSOK hembygdsgården 150826 (1)


Kartor från dagens tävling
i Nässjö OK:s regi finns inlagda, resultat från tävlingen finns under fliken resultat.


 

Inbjudan till klubbmatchen 9 september finns upplagd under tävlingsinbjudningar. Anmälan till respektive ledare senast 26 augusti vid FSOK:s tävling.


 Välkomna till Skogskarlsträff/ Skogsflicksträff på O-ringen i Borås – linbjudan finns under Höglandets OL-veteraner/skogskarlsfliken.


Nu är höstprogrammet klart och ligger under tävlingsprogram, höstsäsongen börjar den 12:e augusti med SOK Aneby som arrangör.
Inbjudan till klubbmatchen finns under tävlingsinbjudningar.
Vi skall försöka att lägga ut samtliga tävlingskartor som ett försök under höstsäsongen, finns att skåda på fliken med arrangör kartor.


Vårens sista tävling är avslutad och nu blir det till att vila sig i form över sommaren – men lite träning behövs nog i alla fall.
Höstprogrammet kommer strax att publiceras men det gäller för klubbarna att meddela samlingsplats och övriga data för respektive tävlingsplats. Senast sista juni vill Ivan ha in uppgifterna. Arrangörer saknas till den 5 och 12 augusti så har Du något förslag så hör av Dig till Ivan. Preliminärt höstprogram finns under tävlingsprogram.
Statistiken för vårens tävlingar finns upplagd under statistikfliken


Denna veckans tävling på onsdag i Vetlanda med OK Njudung som arrangör – samling vid motorstadion i Vetlanda – första start som vanligt 10.00 – OBS eget vatten.


Segrarlaget Brengdahl, Larsson och Turesson
876316
Bo Nordins bilder från Veteranstafetten 4 juni 2015, klicka HÄR
Resultaten hittar Du på resultatfliken eller Höglandets OL-veteraner/Klubbmatch södra Vätterbygden.


Fästing 2015 års milda vinter för med sig oönskade vänner. Mycket pekar på att det kommer bli en fästingrik sommar.

”Vi har sett i och med klimatförändringarna att fästingarna har blivit fler. Infektionerna på grund av fästingar har också ökat”, säger Pia Forsberg, klinisk forskningsledare och professor vid Linköpings universitet, till Värnamo nyheter. Foto: Pixabay


Laguppställningen till klubbmatchen mot Vätterbygdens veteraner finns här


En hälsning från Ivan som genomgått en större operation under veckan….

Tack alla Höglandsveteraner för de vackra blommorna. Det värmde! Hoppas att jag till hösten åter är med i vår härliga gemenskap.
Ivan

Glöm inte anmälan till Stafettmatchen mot Vätterbygdens veteraner


Det finns nya foton upplagda från tävlingen i Tranås – kolla under fotofliken!


Inbjudan till stafettmatchen mot Vätterbygdens veteraner …..  Läs här


Veteranorienterarna på Höglandet!

Ännu en mestadels grön och solfattig vinter går mot sitt slut och den stora skaran veteranorienterare
på Höglandet ser nu fram mot att åter mötas för att tävla och umgås kommande onsdagar.
Den sextonde upplagan av Höglandets veteran-OL har premiär den 15 april i Aneby och följs av ytterligare åtta träffar under våren och försommaren.Vid rådslaget i Lövhult den 22 oktober 2014 blev det inga ändringar i de gällande tävlings- bestämmelserna. Det innebär alltså fortsatt fyra banor, oförändrade avgifter och annonsering enbart på klubbarnas hemsidor. Se också ”Bestämmelser för Höglandets veteran-OL”

Vi har ju numera en egen hemsida, www.olveteran.se , skapad av Lars-Erik Karlsson Tranås och han är också hemsidans webbredaktör. Resultaten från våra träffar ska läggas in på denna hemsida. Använd det formulär som finns under ”Kontakt” i hemsidans meny.
Resultatlistan bör också publiceras på arrangörsklubbens hemsida.

Vårprogrammet med datum, arrangörer, samlingsplatser, m.m. finns här nedan. Klubbarna uppmanas att lägga in det fullständiga programmet på sina hemsidor och att sprida informationen bland sina veteraner. Här finns också ett förslag till program för hösten 2015. Önskemål om ändringar i förslaget lämnas senast den 10 juni.
Välkomna till ännu en veteransäsong!
Ledningsgruppen
gm / Ivan Karlsson


Våren 2015

Sverige karta

Vi ska kanske pröva på den här kartan, ett exempel på vad som intresserar vår granne i öst. Lägg märke till vad som är utmärkt på kartan

En ny orienteringssäsong står för dörren och tävlingsprogrammet kommer inom kort att publiceras på hemsidan.
Det fattas ett antal arrangörer för tävlingar under året som kommer, så har Du och Din klubb intresse för att arrangera någon av dessa hör av Dig till Ivan Karlsson.
Tävlingsbestämmelserna finns i uppdaterat skick på fliken Höglandets OL.veteraner